Höga byggpriser hot mot konserthus
I dag ska alla anbud vara inne.I veckan fattar styrelsen beslut om vilket anbud som ska antas och om cirka tio dagar sätter bygget i gång.- Det enda hotet är de ökande byggpriserna, säger Tonny Olovsson, vd för PNF, Piteå Näringsfastigheter AB som äger den blivande konserthusbyggnaden.
Det enda som kan hota är de just nu höga byggpriserna orsakade av byggruschen i länet, det vill säga byggandet i Malmfälten och Haparanda bland annat.
- Men om prisbilden håller är vi i gång om cirka 10 dagar, säger Tonny Olovsson, VD för det kommunala bolaget PNF och beställare.
Universitetet viktigt
En plan B finns dock och då handlar det om att banta det 2.800 kvadratmeter stora bygget med cirka 400 kvadratmeter. Konsertlokalen med drygt 600 platser kommer inte att röras, däremot intilliggande lokaler.
- Det är både unikt och viktigt att huset ska nyttjas både som konsertlokal och i undervisningen. Bygget befäster skolans roll som stor och viktig i utbildningsvärlden. Man riskerar inte att bara bli en vanlig musikhögskola, säger Tonny Olofsson och visar på den ännu tomma asfalterade planen mellan Acusticumhuset och universitetets byggnader där bygget ska ta plats.
Parkering längre bort
Huset ska dockas ihop med glasbyggnaden och undervisningslokalerna.
Längre bort närmare norra ringen ska parkeringsplatser beredas. Luleå tekniska universitet kommer att bli den största hyresgästen.
Något annat som inte är vanligt vid ett liknade bygge är materialet.
Man har valt att bygga konsertlokalen i trä, annars är betong det vanligaste materialet i dag.
Fasaden kommer dock att vara av glas och anpassas efter den byggnad som redan finns på plats.
Olika nivåer
Träkonstruktioner ska bära upp det höj- och sänkbara taket. De olika nivåerna ska ge möjlighet till olika typer av akustik, eftersom olika typer av musik kräver olika efterklang. En ovanlig lösning som bara finns på några få håll i världen.
Under 1800-talet byggdes konsertlokaler i trä, höga och smala eftersom dåtidens balkar inte kunde bära bredare konstruktioner.
Den typen av konstruktioner tycks dock vara på väg tillbaka på grund av den fina klangen från sidorna.
SCA finns med som finansiär och är en av anledningarna till trävalet.
Dessutom samarbetar man med Luleå tekniska universitets utbildningar när det gäller konstruktion och akustik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!