– Om det något som vi har gott om i det här länet, så är det avstånd, konstaterar han.
Även om ungdomsmottagningen i Piteå numera besöker A-kommunerna Arjeplog och Arvidsjaur regelbundet, hoppas Ronny Grundström på att fler unga som använda den nya tekniken. Då är mottagningen bara är på en knapptrycknings avstånd, även om den IRL (in real life, i verkliga livet) ligger miltals bort.
– Digitala ungdomsmottagningar ligger i tiden, säger regionrådet Agneta Granström.
– Ungdomar behöver träffa kurator, barnmorska, sjuksköterskor, men det kan lika väl ske digitalt.
Agneta Granström, Ronny Grundström och Josefin Nygren som är kurator på ungdomsmottagningen i Piteå, konstaterar att arbetet med den digitala ungdomsmottagningen och den tillhörande appen har gått i rekordfart. Inför semestern var kravlistan klar. Förra veckan startade startade verksamheten på allvar. Affischer ska upp, broschyrer delas ut, men de unga som redan prövat på verkar gilla försöket. I alla fall enligt Josefin Nygren, som också säger att personalen på ungdomsmottagningen är positiv.
Appen Ung i norr går att hämta på Appstore. Den som vill komma i kontakt med ungdomsmottagningen använder appen och kan boka tid och be om att få bli uppringd av någon av de anställda, exempelvis barnmorska. Den som vill kan ha ett videosamtal med någon ur personalen. Sekretessen garanteras genom att var och en får legitimera sig via bank-ID.
– Det har de flesta ungdomar nu för tiden, säger Ronny Grundström.
Agneta Granström (MP), regionråd med ansvar för e-hälsan i region Norrbotten, pekar på att det är omöjligt och kanske inte ens önskvärt att ha ungdomsmottagning i varje en av Norrbottens mindre kommuner.
– Det kan vara en släkting som man träffar på mottagningen, någon den unge absolut inte vill ska veta att han eller hon har vänt sig dit.
Den som är rädd för att bli avslöjad som en som vill ha råd om preventivmedel eller annat, riskerar att hamna vid sidan om, i en patientgrupp som vården i länet inte når.
Appen och arbetet med den på ungdomsmottagningen i Piteå är en testverksamhet som ska utvärderas om sex månader. Den som använder appen får anonymt svara på ett frågeformulär. Visar det sig att resultatet är bra, utökas verksamheten till hela regionen och dess ungdomsmottagningar.