Historiskt dåligt val i Piteå

Valresultatet för socialdemokraterna i Piteå går till historien som ett av partiets sämsta.Enligt Peter Roslund orsakade skolfrågan raset.

Flera orsaker till tapp. Piteås kommunlråd Peter Roslund tror att den störa enskilda orsaken till att partiet rasat i valet är skolfrågan. Men även SSU-härvan till viss del. "Det kan ligga lite grann i det", säger han.

Flera orsaker till tapp. Piteås kommunlråd Peter Roslund tror att den störa enskilda orsaken till att partiet rasat i valet är skolfrågan. Men även SSU-härvan till viss del. "Det kan ligga lite grann i det", säger han.

Foto: Linda Wikström

PITEÅ2014-09-15 16:13

Socialdemokraterna i Piteå backar 11,7 procent och ser ut att tappa åtta mandat i kommunfullmäktige. Partiet har nu bara 22 mandat och är inte längre i majoritet.

Kommunalrådet Peter Roslund (S) säger att tappet var väntat, om än inte i den här omfattningen. Den stora enskilda förklaringen finns enligt honom i stängningen av skolan i Hemmingsmark. Valresultatet visar också att partiet där tappade 51,3 procent av rösterna, centerpartiet i sin tur som ofta ser som ett landsbygdsparti ökade med 41,3 procent.

– Skolfrågan blev en diskussion om att vi nu stänger landsbygden. Vi lyckades helt enkelt inte förklarar för våra medborgare varför vi tog beslutet att stänga en skola. Vi vet att det är svåra frågor som ligger människor nära, men vi kände att vi måste stå upp för helheten och det vi ser framför oss, vi får lida för det.

Var det värt det?

– Jag tycker inte att vi ska vara så taktiska att vi skjuter på frågor för att vinna popularitet i ett val. Vi måste kunna stå upp för att vi tar ansvar för helheten, för alla kommunens verksamheter och hela kommunen geografiskt också. Men det straffade sig, tyvärr.

Samarbete väntar

Peter Roslund oroas inte över att partiet inte längre är i majoritet utan menar att de får ihop ett styre tillsammans med de rödgröna, det vill säga, vänstern och/eller Miljöpartiet.

– Vi kommer att diskutera med båda. Vi har haft ett gott samarbete med vänstern i alla år. I praktisk politik tror jag inte det här egentligen kommer att förändra särskilt mycket, även om vi haft egen majoritet så har vi aldrig under min tid använt den mot alla andra. I stället har vi alltid kompromissat så att vi alltid haft minst ett parti med oss, det är en inställning från oss att vi inte ska tro att 55 procent vet bättre än 45 procent alltid. Nu måste vi fortsätta med det, tidigare var det ju frivilligt men nu blir det av nöden tvunget.

Nya i kommunfullmäktige blir Skolpartiet och Sverigedemokraterna, SD.

– Det är bara att acceptera att de kom in. Vi får behandla dem som alla andra, säger Peter Roslund om SD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om