Kristina och Stefan brukade hälsa på hos goda vänner som hade sin stuga i viken vid Jävreträsket, varje gång förfördes de av det vackra läget och till slut bestämde de sig för att fråga markägaren om också de kunde få köpa lite mark vid vattnet.
– Han sa att om vi fick bygglov så var det helt OK, så vi sökte bygglov för ett härbre och en sovstuga, berättar Kristina.
Den första sommaren bodde de i husvagn. Det tog nämligen lång tid att bygga ihop det förfallna härbre de fått till skänks. De nedersta raderna av timringen var ruttna och det var en utmaning att fixa nya timmerstockar som passade exakt med de gamla, väl utprovade stockarna.
Tre sammanbundna sjöar
I härbret finns en köksdel och ett sovloft – utrymmena räckte bra till att börja med men snart byggde familjen också den sovstuga som kom att bli ”huvudstugan”, inte minst tack vare inglasningen som blickar ut mot vattnet.
Jävreträsket består av tre sjöar som är sammanbudna med varann och att det just är en insjö och inte havet tycker Kristina är en fördel:
– Vattnet blir mycket fortare varmt här, och tack vare att det faktiskt är tre sjöar så finns det ändå möjlighet att åka på fina båtturer.
Egen sandstrand
Hon berättar om magiska stunder när solen går ner i vattnet i väster och om när andfamiljen kommer simmande mot land för att bli matad.
Kristina berättar att familjen både fiskar och badar flitigt under sommarhalvåret, de har en egen sandstrand och en bit ut i vattnet ligger badflotten och väntar. När det vankas festligheter – som under midsommarhelgen – går bastun och och badtunnan varma för då samlas familjens vänner också här. En tradition som Kristina och väninnan Maria Björkman värnar.
– Jag och min familj kommer hit med vår husvagn på midsommar-
aftonen och stannar hela helgen. Vi har knytkalas och dukar upp en härlig sommarbuffé vid vattnet.
En fröjd att diska
– Det är underbart att vakna i den här miljön på midsommardagen, och det är alltid någon som redan eldar varmvattentunnan, hugger ved eller står ute och diskar, man har sina rutiner och allt tar längre tid än annars när man är här, säger Maria.
Kristina nickar och säger att det faktiskt är en fröjd att fixa disken när man får göra det vid strandlinjen. För det är just där familjen byggt sitt eget utekök.
Med hjälp av lättbetongblock, en bordsskiva med infällda hoar och vacker mosaik har de skapat en härlig arbetsplats intill en av bastuväggarna.
– Vi lagar all mat utomhus och till midsommar dukar vi långbord för minst 15 personer.
Inte hela vägen ...
I sommarparadiset behövs inte så mycket bekvämlighet, med hjälp av solceller laddar familjen upp batterier som ger el som räcker till några smålampor och en stunds TV-tittande. Men när TV sänder både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer samma kväll blir det problem:
– Batteriet räcker inte alltid hela vägen och det är inte så populärt om man är nära att missa upplösningen, då skriker alla i stugan efter reservbatteriet, skrattar Kristina.
Annars bryr sig familjen inte mycket om TV:n när de lever sitt sommarliv vid vattnet.
– Nej, vi löser korsord, läser och lyssnar på radio istället.
Hemmavid: Sommarkök granne med bastun
Sommarparadiset ligger där tre sjöar möts vid Jävreträsket utanför Piteå – i alla fall om du frågar Kristina Magnusson med familj. I sitt härbre och i sovstugan intill – fast allra mest utomhus – tillbringar de hela somrarna.
Foto: LINDA WIKSTRÖM
Namn: Kristina Magnusson, 45, förskollärare, Stefan Magnusson, 45, personalchef vid Nordiska bil, dottern Anna, 16 samt utflyttade barnen Anton, 22 och Elin, 20. Griffon brabacon-vovvarna Samantha och Doriz.
Bor: I Norrfjärden, men under sommaren i Burvik vid Jävreträsket.
Recept från sommarköket vid Jävreträsket:
Ljummen pastasallad med smak av lime
8 personer
2 pkt bandspagetti
en handfull körsbärstomater
1 avocado
räkor efter tycke och smak
1 rödlök
200g sockerärtor (fräses)
200g Halloumiost (stekes)
Sås:
2 mellangrädde
1 lime
salt & peppar
citronpeppar
1) Koka pastan, fräs sockerärtor och ost, blanda ihop alla ingredienser med pastan.
2) Koka ihop såsen och häll den över salladen.
3) Blanda – servera salladen ljummen.
Bärkompott serverad
i höga glas
8 personer
250 gram digestivekex (cirka 20 st)
3 msk socker
100 g smält smör
philadelphiaost (den större asken)
1/2 dl florsocker
3 dl hårdvispad grädde
1 msk vaniljsocker
blåbärskräm (färdigköpt)
jordgubbar (eller hallon/blåbär)
1) Krossa kexen, blanda med socker och smält smör, fördela kexdegen i botten på glasen.
2) Vispa grädde och vaniljsocker, blanda philadelphiaost och florsocker och rör ned i gräddblandningen.
3) Toppa med blåbärskräm och jordgubbar.