Videon är inte längre tillgänglig
Linda Westman säger att det var tur att varken hon eller Jörgen hade erfarenhet att renovera hus, då hade de kanske tvekat inför uppgiften.
– De som visste något om husrenoveringar kraxade ju ... Men vi såg bara möjligheterna, säger Linda.
Hon är Skellefteåtjejen som träffade en Övikskille men det var i Luleå de bodde när längtan efter ett eget hus kom smygande. Första frågan de ställde sig var i vilken kommun de ville bo. Luleå kändes inte riktigt hemma och ingen av dem ville flytta till sin uppväxtstad igen.
Men i Piteå fanns Jörgens rötter, via mormor och morfar, och Piteå kändes helt rätt.
Inte rätt
Vad som inte kändes rätt var de hus som fanns på marknaden. Ganska snabbt var Linda och Jörgen på det klara med att det var ett gammalt hus de ville ha, men de som låg ute till försäljning var både för dyra och renoverade på ett sätt som paret inte gillade. Men så dök den där Blocketannonsen upp.
– Jörgen skickade ett mejl med annonsen om en timmerstomme som var till salu för bortflyttning och när vi åkte och tittade kändes det bra. Visserligen hade farstun brakat ihop och huset hade stått kallställt i minst 30 års tid, men känslan var helt rätt!
En skatt i väggen
För 60.000 blev timringen deras och när vårsolens första strålar började smälta snön kring huset påbörjades rivningsarbetet. Det mesta var i alltför dåligt skick för att sparas, det var bara själva timmerstommen och innerdörrarna som höll måttet, men Linda och Jörgen höll nästan på att gå miste om den skatt som var inbyggd i en av innerväggarna.
– En farbror från byn besökte oss när vi rev och han ville minnas att det funnits fina pardörrar till salen och javisst, lite senare satte vi yxan i dörren och kunde riva fram den.
Nu pryder den fina pardörren öppningen från hall till vardagsrum.
Tog tre somrar
Det tog Westmans tre somrar att få i ordning drömhuset. Hela första sommaren ägnades åt att riva och plocka ner timmerstockarna och iordningsställa den stora naturtomt de fick köpa i Pitholm, tack vare Jörgens morfars kontakter. Andra sommaren grävde man ur för källare och byggde ihop timmerstommen på den nya platsen.
– Sedan blev vi tvungna att lämna huset orört över vintern, det tar ett tag för en timring att sätta sig så vi fick vara tålmodiga och vänta ...
Cykelavstånd in till stan
Den tredje sommaren kunde allt invändigt arbete påbörjas och det var först nu paret anlitade hantverkarhjälp under några veckors tid, för att påskynda arbetet. I september när Linda, Jörgen och deras lille son Emil flyttade in var huset långtifrån färdigt, men de bestämde sig ändå för att ta en byggpaus innan de gick in i väggen.
– Vi hade jobbat så hårt under flera år och samtidigt fått vårt första barn, nu behövde vi bara pausa, så vi struntade i att huset saknade såväl innerdörrar som lister, vi hängde upp tavlor direkt på gipsväggarna och bara levde och bodde i några månader.
Nu står huset sedan några år tillbaka färdigt, i alla fall nästan (ännu återstår lite renovering av innerdörrar exempelvis) och familjen är inbodd i den vackra timringen som ligger på landet men ändå på cykelavstånd från stan. En efter en har alla pusselbitar trillat på plats och även om det krävts åratal av hårt jobb för att komma hit är Linda glad för att hon och Jörgen vågade ta sig an byggprojektet.
– Men frågar du mig om jag vill göra om det nästa år är svaret blankt nej, haha.