Anders Eriksson är en av Sveriges bästa instruktörer när det handlar om tömkörning. Han bor utanför Mariestad och han brukar resa runt i Norden för att dela med sig av sina kunskaper. Nyligen besökte han Norrbotten och byn Blåsmark utanför Piteå där Epona ryttarsällskap hade bjudit in honom för att hålla i en två dagar lång kurs i just tömkörning.
– Det är andra gången som vi anlitar honom. Han är väldigt engagerad i hästars välfärd rent generellt. Sedan är han väldigt engagerad i själva jobbet med tömkörning. Anders är kunnig och dedikerad, säger Carina Sundström som äger Birca hästgård i Blåsmark där kursen hölls.
Under en timme delade Anders Eriksson med sig av sina kunskaper. När ett ekipage var inne i ridhuset så var Anders alldeles intill. Med råd och genom att visa och ge instruktioner med sina händer förmedlade han sina kunskaper till såväl hästägare som häst.
– När man är på marken kan man se vad hästen gör, hur den reagerar och agerar. Det är ett väldigt bra komplement till ridning och körning, förklarar Carina Sundström.
Carin Lax märr är en blandning av spanskt fullblod, shire och svenskt halvblod. Den pampiga hästen som går under smeknamnet ”Häxan” fick sig nu en knuff i rätt riktning.
– Man hjälper hästen in i en bubbla genom rätt handlag och genom att försöka vara tydlig. Sedan när den väl är inne i den bubblan kan man släppa efter och helt enkelt låta den vara där. Det är lite så jag jobbar, säger Anders Eriksson.
Carin Lax som hade åkt från Luleå för att vara med på kursen var nöjd efter lektionen.
– Jag har fått hjälp med att hon lätt blir för explosiv och rusar. Jag fick tips för att hon ska bromsa upp sig själv. Jag försöker hjälpa henne och lotsa henne rätt. Hon är en dressyrhäst som man kan variera och använda till mer än ridning. Men jag vill ändå skapa ett bra pass även när jag tömkör henne, säger hon.
Sedan fortsätter hon:
– I ridningen vill jag få henne mer balanserad i sig själv.
Epona ryttarförening som har sin bas i Blåsmark är ansluten till Svenska ridsportförbundet sedan 2009. Under den här kurshelgen kom hästar och hästägare från hela kustregionen i Norrbotten.
Ida Apelqvist som bor i Ängesbyn utanför Luleå hade precis lett in sitt arabiska fullblod i en av boxarna. Sedan tog hon plats på läktaren för att se när Anders Eriksson hade lektion med Carin Lax och ”Häxan”.
– Jag kör ju ibland mina hästar i par. Vi har bland annat jobbat med tygelfattningen. Hur man håller i tömmarna. När man kör häst i par är det ju extra viktigt att man snabbt kan korrigera. Det är ganska trassligt (skratt). Tömmarna är långa. Mycket läder, säger hon och skrattar gott.
Sedan tillägger hon:
– Min häst var övertaggad i början. Då gäller det ju också att hitta ett sätt att nå fram.
Hon förklarar också varför hon väljer att tömköra som ett led i att träna en ridhäst:
– Mycket handlar om balans. Att hästen ska hitta sin egen balans. Det är nästan som en balett. Att den måste kunna röra sig smidigt, starkt och rytmiskt. Och då stör man den mindre när man inte sitter ovanpå. Och lär sig hästen övningarna och lär sig hästen att bära upp sig själv så kan man sedan sätta sig på hästen. Då klarar den av det bättre.
Hur pass stor del av din fritid ägnas åt hästarna?
– Hundra procent (skratt).
Tömkörningskurs i Blåsmark gav ny kunskap
Luleåtjejen Carin Lax praktfulla häst Häxan rörde sig exemplariskt i Blåsmarks ridhus. Men så var det också en av Sveriges ledande hästkarlar som stod bakom.
Ida Apelqvists arabvalack blev snabbt kompis med hästen intill.
Foto: Joakim Nordlund
Vid tömkörning används cirka sju meter långa tömmar. Kusken går bakom. En del av utbildningen och innan man sätter för vagn.
Används också som träning av vuxna hästar. En träningsform som används inom bland annat dressyr och ridsport.
Här kan man lättare se hur hästen rör sig och hur den reagerar. I stället för att ryttaren bara kan förlita sig på känslan.
I och med att hästen kan arbeta utan belastning av en ryttare orkar den också lite mer och lite längre. Även ett sätt att variera träningen.