Här är jobben som gått Norrbotten om intet

Jobb och etableringar i Norrbotten går om intet eftersom ingen vet var kustjärnvägen ska dras. Umeå och Skellefteå trotsar däremot Trafikverkets förmaningar.

Piteå förlorar. "Vi tappar arbetstillfällen och företag kan inte bygga vad de vill", säger Magnus Wikman, som arbetar med etableringar.

Piteå förlorar. "Vi tappar arbetstillfällen och företag kan inte bygga vad de vill", säger Magnus Wikman, som arbetar med etableringar.

Foto: Patrik Häggqvist

Piteå2014-09-04 07:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är Trafikverkets flera hundra meter breda korridorer med öronmärkt mark som hindrar etableringar av företag och bostäder. Eftersom det saknas järnvägsplaner som preciserar exakt var Norrbotniabanan ska dras blir korridorerna kvar. Pengar till fortsatt planering saknas.

– Vi tappar arbetstillfällen och företag kan inte bygga vad de vill. Privatpersoner som behöver bygga ut får inte göra det, och ett hus som finns i en korridor går inte sälja, det blir en inlåsningseffekt. Det är viktigt att planeringen av järnvägen fortsätter så att det bestäms var Norrbotniabanan ska gå, först då får vi förfoga över marken, säger Magnus Wikman, etableringsansvarig i Piteå kommun.

Hellströms bygg, med kontor på Öhns industriområde i Öjebyn, ville bygga åt andra företag på närliggande kommunal mark.

– Järnvägen satte stopp för det, säger vd Samuel Hellström.

I Piteå ville Lakkapää på b örja ett byggvaruhus mellan Backens externhandelsområde och stadens centrum 2011.

Trafikverket sade nej.

– Vi hade hoppas kunna öppna 2012 och ha tio till tjugo anställda. Men vi hade bara kunnat få bygglov för fem år och risken fanns att vi skulle tvingas riva. Vi väntar till dess vi vet vad som kommer att hända, säger Jukka Lakkapää , vd i Lakkapää.

Skellefteås kommunarkitekt Harriet Wistemar up p ger att korridoren smalnats av i Skelleftedalen och centrum men på industrimark är det breda områden avsatta för järnväg.

– Vi har utmanat Trafikverket, man kan inte bara acceptera ett nej. Vi har ett nybygge i gränsen till ett avsmalnat område där HSB ska bygga lägenheter. Trafikverket anförde buller och friskrev sig från kostnader för bullerstörningar i framtiden.

Bygget blir av, konstaterar Wistemar. Om verket har grund för att friskriva sig, eller om det kan riktas skadestånd mot kommunen för att bygget tillåtits, går inte att säga nu.

–  I S tockholm byggs järnvägen nära bostäder, påpekar hon.

I Umeå trotsade kommunen Trafikverket genom att i detaljplanearbete välsigna en förskola i Sävar som delvis ligger inom korridoren, den öronmärkta marken för järnväg. Men kommunens planeringschef Elin Pietroni pekar på att industrietableringar och bostäder hindras.

– Det går inte säga hur omfattande det är. Det finns ett mörkertal. Många gör förfrågningar och när de får veta att det kan bli järnväg där så säger de inget mer.

Utanför

Så är läget

I Sve r iges nationella plan för stora investeringar i infrastruktur 2014-2025 finns inte Norrbotniabanan med.

Hittills har det lagts ner 150 miljoner kronor i dagens penningvärde på utredningar och planering för kustjärnvägen.

Att ta fram slutliga järnvägsplaner för hela sträckan beräknas kosta 950 miljoner kronor i 2010 års kostnadsläge.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om