Små jordvallar finns på sidan om banan. Ett renoveringsarbete har pågått sedan sommaren. Halkbanan i Piteå, som startades 1985, satsar på nya banor av betong målad med epoxyfärg. I väntan på att det nya sprinklersystemet installeras används provisoriska sprinklers och manuell vattentillförsel på banan.
Förutom elever från trafikskolan finns även privatister och företag med anställda som kör bil i tjänsten som bokar in sig på halkbanan. Även delar av försvarsmakten är där ibland för att uppdatera sig.
– Militären fortbildar sig kontinuerligt, säger Malin Markström, trafiklärare och riskutbildare.
Efter momenten utomhus på banan, där man får manövrera och bromsa en personbil i olika hastigheter i halt väglag, samlas man i situationshallen där den som vill kan sätta sig i en krocksläde som visar hur det känns att krocka i sju kilometer i timmen. Där finns också en bil som genom att rotera på en axel ska inge en känsla som påminner om att volta.
Framför allt syftar de olika momenten till att skapa förståelse och medvetenhet kring risksituationer som kan uppstå i trafiken. Många överskattar sin förmåga, bland annat när det gäller hastighet, menar Malin Markström.
– Vi vill att de ska reflektera.
Det gäller alla, även de som har körkort sedan länge och kommer för att fortbilda sig, menar hon och får medhåll av Lotta Hedström, trafiklärare och delägare i halkbanan.
– En del glömmer riskerna, säger Lotta Hedström.