Gymnasieelever kan inte använda klassrummen

I torsdags slog Strömbackaskolan upp portarna för första gången sedan översvämningen i slutet av juli. Men eleverna vid gymnasiesärskolan tvingas åka på en studieresa då deras lokaler inte är färdigställda ännu.

Rektorn. Per Boman visar upp korridoren utanför de klassrum på Strömbackaskolan som gymnasiesärskolan skulle ha varit i. Hela delen är så pass vattenskadad att ett tiotal elever inte kan gå i skolan förrän arbetet med att återställa lokalerna är färdigställt. Foto: Kent Risberg

Rektorn. Per Boman visar upp korridoren utanför de klassrum på Strömbackaskolan som gymnasiesärskolan skulle ha varit i. Hela delen är så pass vattenskadad att ett tiotal elever inte kan gå i skolan förrän arbetet med att återställa lokalerna är färdigställt. Foto: Kent Risberg

Foto: Kent Risberg

Piteå2014-08-25 20:00

Under en dag stod staden under vatten på grund av ett kraftigt skyfall. Strömbackaskolan var en av de byggnader som drabbades värst av översvämningarna.

Just nu pågår sanering och renovering av lokalerna samtidigt som skolan nu är fylld av elever. Men det finns ett undantag, avdelningen där gymnasiesärskolan håller till har drabbats så hårt att det tiotalet elever som skulle ha börjat skolan i torsdags får åka på en studieresa till Byske i stället.

– De har fått det som plåster på såren för att det ser ut så här. De får göra en studieresa till Byske där de får göra lite praktik och sådana saker, säger Per Boman, rektor för skolenheten Hugin.

Lokalerna i skolans källare har även de drabbats av översvämningarna. Det kraftiga regnet gjorde att dagvattnet trycktes upp i de luckor som finns och vattnet kom upp den vägen.

– Särskolan påverkas mest. Eleverna på idrotten kan ändå bedriva verksamheten men det går inte på särskolan. Vi hoppas att det ska vara åtgärdat och fullt brukligt inom en snar framtid.

Hur lång tid tar det innan de kan använda lokalerna igen?

– Arbetet med att återställa lokalerna på särskolan förväntas ta runt två veckor. Det är oklart hur lång tid det tar att återställa idrottslokalerna då det beror på torktiden för betongen.

Strömbackaskolan har tidigare haft problem med svartmögel och allergiska reaktioner efter en brand i slutet på 80-talet. I fjol drabbades man av en liknande översvämning och för ett år sedan bytte man ut hela ventilationssystemet. Hur det blir efter de nya fuktskadorna är oklart.

– Ventilationen känns bra men miljön har blivit bra här på skolan. Enligt skolsköterskorna har vi haft färre allergiska reaktioner sedan dess så det är tråkigt att det kommer ett sånt här bakslag när vi börjar få till det, säger Per Boman.

Conny Granberg har anlitats som konsult av Piteå Kommun och PNF för samordning av vattenskadorna som drabbat Piteå. Enligt honom ska man försöka jobba fram en lösning på översvämningarna.

– Fastighetskontoret kommer att sätta sig ner tillsammans med egen personal och konsulter för att komma fram till en lösning på hur man ska slippa problemet i framtiden. Det måste till en helhetssyn på avvattningen så är det bara, säger Conny Granberg.

Gjorde man inte det i fjol?

– I fjol spolade man ledningarna utanför byggnaden då man misstänkte att det var stopp i dem. Vi måste få till en lösning så trycket blir utanför byggnaden, säger Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om