Det handlar om villkoren för den stora vindkraftparken i Markbygden, vars första etapp omfattar 314 vindkraftverk. Som Kuriren tidigare har berättat så har processen stoppats upp sedan Naturvårdsverkets överklagat miljöprövningsdelegationens tillståndsbeslut från december 2011.
Inledningsvis krävde Naturvårdsverket att tillståndsprövningen för vindkraftparken i Markbygden inte skulle få ske etappvis. Naturvårdsverket krävde att hela ärendet skulle skickas tillbaka för komplettering och förnyad handläggning. Det fick både dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson och Svevinds företrädare att gå i taket.
Förlorade pengar
- Risken är att om det här drar ut på tiden så går hela investeringen till spillo, sade Per-Ola Eriksson till Kuriren i mars.
Naturvårdsverket har senare backat från sitt ursprungskrav och meddelat att det är möjligt att göra en separat prövning av den första etappen, då underlaget numera anses tillräckligt.
Nu har mark- och miljödomstolen i Umeå meddelat dom i målet. Domstolen avslår det mesta i Naturvårdsverkets överklagan.
Men på två punkter ändrar domstolen i de villkor som tidigare meddelats. Den ena punkten avser att skydda kungsörnen, en av de skyddade fågelarter i Sverige som anses vara mest känsliga för vindkraftsanläggningar.
Domstolen föreskriver att vindkraftverk inte får uppföras närmare än två kilometer från befintliga boplatser för kungsörn, vid den tidpunkt då grundläggningen för kraftverken sker. Men det blir inga skyddade flygkorridorer som Naturvårdsverket begärt.
Den andra villkorspunkten som ändras handlar om vad som gäller då verksamheten läggs ned.
Bolaget ska vidta åtgärder för återställning, enligt villkoren i regeringens beslut. En efterbehandlingsplan ska lämnas in i god tid till länsstyrelsen. Om enskilda verk tas ur drift permanent ska det anmälas skriftligen till länsstyrelsen.