Grön vård på gård
I England är det vanligt med trädgårds- och naturterapi för bland annat invandrare och arbetslösa. I Holland finns vård på gård-konceptet för bland annat psykiskt funktionshindrade. Intresset för grön friskvård och rehabilitering växer nu också i Sverige. -Det kan skapa jobb på landsbygden, säger Helena Zimmer, Hushållningssällskapet.
GRÖNT. Inom ramen för ett EU-projekt arrangerade på onsdagen ett seminarium om grön friskvård och rehabilitering på Grans naturbruksskola. Från vänster: Helena Zimmer, Hushållningssällskapet, Mia Tossavainen, konsult och koordinator för seminariet, samt Carina Tenngart Ivarsson, landskapsarkitekt och doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Foto: Jonas Hansson
Helena Zimmer, projektutvecklare på Hushållningssällskapet, konstaterar att seminariet ingår i ett EU-projekt om att utveckla landsbygdens förutsättningar. I projektet ingår även Irland och Wales.Carina Tenngart Ivarsson, landskapsarkitekt och doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, berättar att de där driver en rehabiliteringsträdgård med avtal med Försäkringskassan.-Vi har bland annat arbetsterapeuter, läkare och sjukgymnaster som arbetar med naturen för att underlätta rehabiliteringsprocessen. Människor har ett grundläggande förhållande till naturen. Bara att se naturen är stressnedsättande.Räcker med naturbilder
Hon konstaterar att det till och med räcker med bilder.-Ja, den amerikanske forskaren Roger Ulrich har kunnat visa att det sänker blodtryck och puls. Han gjorde också en undersökning på gallstenspatienter, där de som hade utsikt mot en park tillfrisknade snabbare och behövde mindre mängder smärtlindrande än de som hade utsikt mot en tegelvägg.Carina Tenngart Ivarsson konstaterar vidare att man i England är föregångare på trädgårds- och naturterapi.-Det används för bland annat missbrukare, personer utanför arbetsmarknaden och invandrare. Då det gäller invandrare kan man till exempel se att umgänge i en trädgårdsodling också ger dem språket.Hon tillägger:-I Holland är vård på gård stort. Det vänder sig bland annat till psykiskt funktionshindrade, som får hjälpa till med gårdsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!