Grön 200-årsfest i Öjebyn

Under lördagen anordnades jubileumsfest på försöksstationen i Öjebyn med anledning av Hushållningssällskapets 200 år som organisation i Norrbotten och Västerbotten.

Planterade ek. En ek planterades under jubileumsfesten. Vid spaden landshövding Sven-Erik Österberg. Till höger VD i Hushållningssällskapet Jan-Olof Puranen.

Planterade ek. En ek planterades under jubileumsfesten. Vid spaden landshövding Sven-Erik Österberg. Till höger VD i Hushållningssällskapet Jan-Olof Puranen.

Foto:

Piteå2014-09-01 14:53

ÖJEBYN

Drygt tvåhundra besökare kom för att fira jubilaren och ta del av evenemanget.

Besökarna fick gå guidade turer med smakstationer på Hushållningssällskapets försöksstation i Öjebyn, där olika sorters tålighet, både trädgårds- och jordbruksväxter, testas för vårt nordliga klimat.

Hushållningssällskapet visade även upp olika sorters vall, spannmål och proteingrödor, solrosor, äppelträd, och andra trädgårdsväxter för att lära sig mer om odlingens betydelse för miljön, klimatet, produktionen och samhällsekonomin.

– Intresset för mat ligger i tiden och vill belysa hur kedjan ser ut från jord till bord i samband säger Jan-Olof Puranen VD på Hushållningssällskapet.

På festområdet fanns även försäljning av grönsaker, ägg och honung samt ett trädgårdscafé och grill med lokalproducerat kött.

Norrbottens landshövding tillika ordförande i Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, Sven-Erik Österberg planterade en ek. Under talet lyfte Österberg bland annat frågorna kring klimatet och gjorde ett antagande att eken bör trivas i vårt kommande varmare klimat.

VD Jan-Olof Puranen slog fast att företagandet inom den gröna sektorn har en ljus framtid och är en stor tillgång, samt sannolikt en förutsättning för samhällets överlevnad när klimatförändringen börjar märkas på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!