När pandemin bröt ut spåddes stor nedgång i byggbranschen men så blev inte fallet. Till exempel blev 2021 ett rekordår för byggföretaget Hellströms bygg och Ansa bygg i Jävre. För att möta efterfrågan på arbetskraft i Piteå och i Norrbotten ser både byggbranchen och gymnasieskolan vikten av att fler elever utbildas.
– Vi har otroligt många projekt som är på väg och som ska passera genom Piteå, där vi kommer att vara berörda på ett eller annat sätt. När vi börjar se det som ska byggas måste vi som skola börja agera. Vi har ett bra söktryck men vi vill få fler elever att upptäcka yrkesinriktade utbildningar och att jobb kommer att finnas en längre tid framöver, säger Andreas Markstedt, yrkeslärare på byggprogrammet.
Jonas Wallin, rektor för el, bygg och vf (vvs och fastighets) menar att skolan har goda möjligheter att möta efterfrågan och ta emot fler elever till hösten.
– Det är egentligen bara årskurs ett som är lite av en flaskhals då våra lokaler här i skolan är begränsade. Men sedan har vi ju elevbyggena, renovering av hus på Grans och lärlingsplatser, så när eleverna kommer upp i tvåan och trean så har vi bra förutsättningar att ta emot ganska många elever, säger han.
Simon Hellström, projektsamordnare vid byggservicebolaget Ansa bygg och delägare i Hellströms bygg, upplever att det är fullt upp för många företag. Deras företag har ute jobbannonser och söker snickare, markarbetare, platschefer och kalkylatorer.
– Vi upplever inte att vi har ett gigantiskt söktryck. På Ansa är vi fler anställda än någonsin och vi är ändå för få och på Hellströms vet vi bara att det kommer att behövas folk, säger han.
Tobias Risberg, platschef Noak golv Piteå, tycker att samarbetet med skolan är värdefullt för att hitta arbetskraft.
– Det är dålig återväxt på mattläggare och vi har en ganska ålderstigen arbetsgrupp så kommer det elever som är duktiga och villiga att jobba så finns det stora möjlighet att få ett jobb hos oss, säger han.
Eleverna Wilma Ehngren, Nova Bergdahl, Oscar Lundgren och Nils Tall fick inte möjlighet att besöka skolan på Öppet hus då pandemin satte stopp, men de är nöjda med sitt yrkesval.
– Det är väldigt varierande och man får testa allt. Det är någonting jag vill jobba med i framtiden, säger Wilma Ehngren.