Kusinerna Joel och Jonathan Salomonsson, Piteå och Gråträsk, är ivriga skogsfågeljägare. På måndagen var det ute i skogen och i slutet av jaktpasset dök en ovanlig fågel upp.
– Jag trodde det var en vanlig tjäderhöna först. Fågeln blev tyvärr skadeskjuten av första skottet, men jag gjorde ett litet eftersök och fick syn på fågeln igen, säger Jonathan Salomonsson.
Fågeln sprang runt, runt och skytten sprang efter.
– Tankarna gick. Har jag skjutit en tjädertupp? Nej, en tjäderhöna? Nej, inte det heller. Till slut fick jag tag på den, och jag stod länge och funderade på vad jag hade skjutit, säger Jonathan Salomonsson.
Han beskriver storleken på fågel som identisk med en tjäderhöna.
– Men fågeln ser precis ut som en järpe, fast i enorm modell, säger Jonathan Salomonsson.
Vad tror ni att det är för fågel?
– Med tanke på hur skallen, bröstet och ryggen ser ut så skulle jag tro att det är en järptjäder. Det är biokemiskt möjligt, säger Joel Salomonsson.
I sociala medier diskuteras fågeln flitigt. Många håller med Joel Salomonssons teori.
– Men de flesta tror att det är en rackelhane, alltså en variant mellan orre och tjäder. De förekommer sällan, men folk har varit med om det tidigare. Det är inte helt omöjligt att det är en korsning mellan järpe och tjäder heller, säger Jonathan Salomonsson.
Planen är att göra en DNA-analys. Sedan ska fågeln stoppas upp.
– Jag vill helst ha den här hemma, säger skytten.
Martin Green, fågelforskare vid Lunds universitet med erfarenhet av skogsfågelinventering, har sett bilderna på fågeln men är långt i från säker på vad det rör sig om.
– Jag får nog till viss del skylta med min okunnighet. Vi gör ju inventeringarna på våren och då har fåglarna inte juvenil fjäderdräkt. Vid första anblick trodde jag det var en ung tjädertupp men nu när jag ser de andra bilderna är jag mer tveksam, säger han till Jaktjournalen.
Jaktjournalen: Kan tjäder och järpe hybridisera? Tjäder och orre kan ju det.
– Släktskap rent biokemiskt borde fungera. Jag är ingen expert på just den biten. Men i år har det häckningsmässigt varit mycket gynnsamt och fler kycklingar än normalt har klarat sig. Det är möjligt att även de mer udda kycklingarna klarat sig i år i större utsträckning än annars. Dessutom är kanske fler ute och jagar nu när det är gott om fågel vilket ökar chanserna att även udda fåglar fälls.