Från A till Ö vid middagsbordet

De flesta har någon gång slitit sitt hår i försöken att få lite variation på vardagsmaten. När Malin Bollerup fick slut på middagsidéer började hon komponera menyn efter teman.

Foto: Andreas Wälitalo

Piteå2012-05-05 06:00

Först blev det ABC-mat och när bokstäverna tog slut började hon hitta mat från andra länder - fortfarande får alfabetet styra varifrån influenserna till nästa måltid kommer

Det finns många bokstäver i alfabetet men alla är ju inte riktigt lika självklara i dessa sammanhang.

- När vi kom till ö satsade jag på att laga en ölgryta. Den blev inte alls god.

Men oftast blir det gott även om Malin har märkt att långkoken inte riktigt är hennes grej. Hellre snabbt och enkelt, det blir bäst tycker hon. Trots det använder hon nästan aldrig halvfabrikat, råvarorna ska vara av bra kvalitet och helst ekologiska.

- Många tror att det blir så väldigt mycket dyrare med ekologiskt, men det blir faktiskt inte så stor skillnad och ändå har de råd att köpa Coca-cola ...

Malin växte upp i ett fiskarsamhälle i Kalix och det präglade förstås också mathållningen. Ofta blev det strömming på både längden och tvären flera gånger i veckan.

- Visst, det var bra mat, men det är inte den typen av mat jag väljer att laga och äta i dag. Egentligen blev jag inte intresserad av matlagning på allvar förrän för fem, sex år sedan. Tidigare var jag ganska kinkig.

Lagar allt från grunden
I dag sätter hon en ära i att laga allt från grunden och hon är inte rädd för att testa sådant som hon aldrig lagat tidigare.

- I julas var jag helt hysterisk. Jag gjorde allt själv, till och med leverpastejen. Men det var inte så kul att hålla på med alla ingredienser som lever och annat. Den blev inte särskilt bra heller och senapen jag gjorde fick vi slänga.

Visst är hon nöjd med mycket hon lagar också. Roligast tycker hon att det är när hon hittar nya och enkla recept som blir lyckade och hon gillar att laga till exempel laxcheesecake.

- Jag gör goda smörgåstårtor också!

Det krävs en hel del planering för att lyckas med alfabetsmanövern. Att storhandla på söndagarna har blivit ett måste och även om också Leon brukar fixa middag är det oftast Malin som parkerar vid grytorna.

- Jag har ett väldigt stort kontrollbehov. Om han lagar maten måste jag gå ut ur köket, annars börjar jag lägga mig i. Mitt sätt är ju det bästa ...

A för Amerika
Nu har familjen börjat på nästa tema. Alfabetet finns kvar men nu ligger utmaningen i att hitta maträtter från olika länder som börjar på respektive bokstav och sedan betas de av i tur och ordning. Alla i familjen bidrar med idéer till olika maträtter. Särskilt Fabian, som är 10 år, vill gärna vara med och påverka.

Det är bara Nellie, som är två och ett halvt, som ännu inte är särskilt intresserad av planeringsdelen av middagarna. Och visst behövs det många idéer om man ska få ihop maträtter från hela världen.

A-veckan fick bli amerikansk, B fick representeras av Brasilien och C Canada, vilket blev lite knivigare.

- Idéerna tog slut så sista dagen festade vi på en cypriotisk buffé i stället.

Vägrar tacos
När det är dags för fredagsmys brukar de flesta tagga upp menyn ett snäpp inför helgen men då gör Malin precis tvärt om.

- Jag vägrar laga tacos som alla andra. Vi brukar hitta på något enkelt eftersom alla är trötta efter en lång arbetsvecka. Kanske äter vi lite ost och kex i stället lite senare på kvällen, när Nellie har somnat.

All mat som Malin lagar hamnar på hennes blogg men hon tycker inte att hon är så pretentiös som många matbloggare är.

- Många tar fantastiska bilder på sin mat men jag gör inte så. Det får bli vad det blir, jag orkar inte ta fram den stora kameran varje gång jag lagar mat ...

Nu är det strax dags att börja på bokstaven D och då blir det danskt på menyn i en vecka. Det ser inte minst Malins man Leon fram emot eftersom han är från Danmark.

- Där äter man bland annat "bollar i curry", köttbullar i currysås, och det gillar vi.

Gav sig själv bakläxa
Från början var Malin väldigt noggrann och höll stenhårt i menyerna. Det gick till och med så långt att hon gav sig själv bakläxa - när hon en under vecka var borta i tre dagar lagade hon tre middagar i efterhand.
Så strikt är hon inte längre. När familjen har hittat en favoriträtt bland alla de testar kan det hända att hon lyckas krångla in den under någon lämplig bokstav ytterligare några gånger.

Pasta Carbonara, till exempel, har fått heta bland annat "Enkel Carbonara" för att passa in i menyn igen och några bokstäver har inneburit mer självklara matval än andra.

- Alla längtade till bokstaven "P" för då skulle vi äntligen få äta palt ... n

Namn: Malin Bollerup, 32,
Familj: Maken Leon, 32, barnen Fabian, 10 och Nellie, 2,5.
Bor: Villa på Djupviken i Piteå.
Gör: Jobbar med bland annat sökmotoroptimering på Klikki.

Malins blogg: monstermalla.se

Pannacotta med Klaixlöjröm

8 st

2 gelatinblad

2,5 dl grädde

1,5 dl matyoghurt

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl hackad persilja eller gräslök

50 g löjrom (Kvarnöns fiske & fritid)

1) Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter medan grädden kokar upp i en kastrull. Ta sedan kastrullen från värmen, lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så det smälter.

2) Blanda i resterande ingredienser, förutom löjrommen och låt stelna i kylen - gärna över natten men minst 4 timmar.

1) Dekorera med löjrom innan du serverar - ät och njut!

Nasi Goreng – på Mallas sätt
 4 port

300 g strimlad lövbiff
100 g grillad, strimlad kyckling
1 gul lök (hackad, strimlad eller skivad)
1 bit vitkål, hackad
1 msk olja
100 g färsk bladspenat
3 dl kokta nudlar
3 msk soja
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 paprikor, strimlade, gärna olika färger

1) Koka nudlarna och häll av vattnet.
2) Hetta upp oljan i en stek- eller wokpanna. Stek köttet – lägg över på en tallrik.
3) Stek lök och grönsaker (inte paprikan) tills de är mjuka.
4) Tillsätt nudlar, soja, tomatpuré och kött. Värm under omrörning 4–5 min tills allt är varmt.
5) Lägg i paprikan strax innan det är klart för att behålla den krispig.

Kladdkaka

12–16 port
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5  dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

1) Sätt ugnen på 175°.
2) Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan.
3) Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
4) Grädda mitt i ugnen cirka 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker.

Malins kommentar: ”Detta är Arlas klassiska recept men jag har lagt till en minidutt salt (det är hemligheten bakom den perfekta kladdkakan). Servera med en klick lättvispad grädde.


Hemmagjord co-co
cirka 30 små eller 15 större

1 dl råsocker
50 g kokosfett
1 dl kokosmjölk
1 dl grädde
1 paket kokos (200g)
ca 150 g mörk choklad,
naturell eller smaksatt

1) Smält sockret tillsammans med kokosfettet i en kastrull på låg värme.
2) Tillsätt kokosmjölken, grädden och kokos. Rör om ordentligt. Ställ smeten i kylen så att den stelnar, minst en timma.
3) Forma bitar (bollar eller avlånga bitar) och låt dem stå kallt medan du smälter chokladen i vattenbad eller micro.
4) Doppa bitarna i chokladen, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem i kyl eller frys tills de stelnat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om