Framgångsrik i männens värld
Under studietiden var det 50-50. Nu är det mer 95-5.Det handlar om den manliga forskarvärld inom pappers- och massaindustrin där Ingrid Nohlgren på ETC jobbar dagligen.Just i denna stund är hon en av ledarna på en internationell forskarkonferens i Kanada som handlar om återvinning av kemikalier i industriprocessen.
Forskningen handlar till stor del om kemikalieåtervinningen inom massa- och pappersindustrin. En forskning som både gagnar industrin och miljön i form av effektivare resursanvändning och mindre utsläpp.
För Ingrid Nohlgren, som ursprungligen kommer från Karlstad, började det redan på högstadiet.
Påhejad av föräldrarna
- Kemiteknik var kul redan då och så fortsatte jag läsa det på gymnasiet, puschad hemifrån. Dessutom har jag alltid varit fascinerad av pappers- och massaprocessen, hur man kan göra papper av ved. Det började nog med att jag var mycket ute i skogen som barn, berättar hon engagerat bland papper och pärmar på sitt kontorsrum strax innan hon ska packa ihop och resa till Quebeck i Kanada för att delta i den internationella konferensen.
Liten värld
På 90-talet fortsatte studierna på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. I Luleå hamnade hon som doktorand, studerade drygt ett år i USA, och sitter nu sedan fyra år på ETC i Piteå där forskningen är inriktad på förgasning och förbränning av biobränslen.
- På Chalmers var det fifty-fifty men nu är jag ganska ensam som kvinna. Förra konferensen kanske tio av 250 var kvinnor, berättar Ingrid Nohlgren vars forskning inriktat sig på svarlutsförgasning de tio senaste åren.
- Det är en ganska liten värld. Men det är kul att träffa vänner och forskarkollegor från olika delar av världen. Som kvinna är man förstås mer uppmärksammad. Gör man något fel syns det mer, men gör man något bra kan det också få mer uppmärksamhet.
Under konferensen deltar cirka 300 forskare från främst USA, Kanada, Sverige och Finland. De ledande länderna inom papperstillverkning. Temat är återvinning av kemikalier i pappers- och massaprocessen, och i år sitter Ingrid Nohlgren med programkommittén som ansvarig för temat svartlutsförgasning, där också Sverige ligger långt framme eftersom en pilotanläggning finns på plats i Piteå. Hur kan råvarorna tas tillvara på bästa sätt och vad händer när förutsättningarna förändras i fabriken är frågor som hon tar upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!