Första länsryttaren att rida SM

För sex år sedan var tävlingsryttaren Kristina Alderheim med om en allvarlig ridolycka. I dag rider hon på mästerskapsnivå.

Kristina och Banjo tränar redan inför nästa mästerskap

Kristina och Banjo tränar redan inför nästa mästerskap

Foto: Malin Andersson

Piteå2015-09-13 17:00

Under en ridtur föll Kristina Alderheim av sin häst. Trots att det inte såg så farligt ut så blev konsekvenserna desto större. Hon fick blödningar i hjärnan och drabbades av en hjärnskada. Den vänstra sida av kroppen drabbades mest men hon ådrog sig även en hjärntrötthet som hon än idag har kvar.

– Läkarna gav mig ridförbud då de ansåg det vara för farligt för mig att rida, men efter ett tag satt jag upp på vår nordsvenska häst Vanja. Hon var snäll, trygg och stabil och för mig är hästarna en väldigt viktig del i rehabiliteringsprocessen, säger hon.

Kristina Alderheim köpte rehabiliteringshästen Banjo.Tillsammans med vallacken började hon om från början och tillsammans lärde de sig att bli ett samspelt ekipage.

Med ett tydligt mål började ekipaget sin resa mot SM. Kristina Alderheim blev ifrågasatt om hon prioriterade rätt. Även hon själv undrade vad hon hade på ett SM att göra.

– Men med hjälp av min dottern Vilma deltog jag som första norrbottning i SM för ryttare med funktionshinder och slutade på en femteplats.

Kristina Alderheim tillhör den friskaste gruppen med funktionshindrade ryttare.Ekipaget bedöms som på en vanlig dressyrtävling. Det som är annorlunda är att hon får hålla ett ridspö i handen under tävlingsritten och hon behöver inte släppa tyglarna när hon ska hälsa på dressyrdomaren.

– Vi var inte redo för en så stor tävling men det gick bra ändå, jag har redan börjat planera för nästa års deltagande och satsar på att rida i landslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om