Fler sopor med ökad konsumtion

- Mängden sopor ökar och det beror på den ökande konsumtionen, säger Anneli Ekman, miljöingenjör vid Renhållningen i Piteå. - Men inställningen har blivit bättre. Nu inser folk att de måste sortera.I lördags fanns hon på plats vid avfallsanläggningen vid Bredviksberget utanför Piteå för att uppmuntra och utbilda kommunens invånare att sortera rätt.

PITEÅ2007-05-18 01:07

Trots regnet som hänger i luften är det kö till kommunens avfallsanläggningen på Bredviksberget utanför Piteå.

Flera bilar, de flesta med släpkärra, står på tur för att köra upp på rampen där soporna sorteras. Gamla cyklar, pinnsoffor och byggavfall lastas av.

Sedan i fjol är den bredare och längre för att hanteringen av de olika typerna av återvinningsbart avfall ska gå lättare.

Mängden som läggs på deponi har minskat till en femtedel i dag medan det som skickas till återvinning har flerdubblats på tio år.

Då transporterades 15.000 ton med sopbil nu är den mängden ungefär 500 ton.

I stället kommer människor själva med sitt avfall.

TV-berget växer
- Just nu är det gamla TV-apparater och gamla dataskärmar som kommer i mängder. Vi samlar ihop ungefär 20 burar i veckan, säger arbetsledaren på återvinningscentralen Tomas Gustavsson och visar de kanske två gånger två meter höga burarna fyllda med elektroniskt avfall.

Elektroniken skickas sedan till Skelleftehamn där det sorteras ytterligare för återvinning.

Koppar i sladdar och guldet i skärmar är något som tas omhand bland annat.

Mängden elektronik har ökat från 200 ton till över 600 på tio år.

Lacknafta och nagelack
Nyligen var det öppet hus på anläggningen och ett litet tält vid sidan av rampen var starten för tipspromenaden som hade till syfte att lära kommuninvånarna mer om sopsortering och kompostering.

I tältet fanns också mängder med exempel på farligt avfall. Allt från lacknafta till nagelack.

- Till exempel oljefiltret. När det byts olja ska man komma ihåg att även oljefiltret är miljöfarligt, säger Anneli Ekman.

- Skickas det farliga avfallet bland det brännbara till Boden så fastnar det i reningen där och den slaggen som innehåller miljöfarliga ämnen ska också tas omhand.

Vanliga glödlampor räknas inte som farligt avfall men längst ner på lampan finns en liten blyknopp som kan återvinnas om den hamnar på rätt ställe.

Mycket farligt i soporna
I en byggnad i utkanten av anläggningen står Ulf Johansson och skrapar färg från färgburkar.

Han ser till att färg, lösningsmedel och andra kemikalier samlas ihop och skickas till återvinning eller destruktion i södra Sverige.

- Att ha kvar originalförpackningen så vi vet vad burkarna innehåller är bra, säger Tomas Gustavsson.

26.000 ton farligt avfall samlas in i Sverige om året. Ungefär 6.000 ton hamnar trots det i soporna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om