Fler drabbas av stressrelaterad ohälsa

Den stressrelaterade ohälsan ökar och allt fler yngre personer drabbas. "Det har eskalerat", säger Mia Nordlund som arbetar med att rehabilitera och förebygga stressjukdomar.

Stress. Den stressrelaterade ohälsan ökar. Ett stort problem menar Mia Nordlund som ger rådgivning och hjälp till personer som drabbas av olika former av stressrelaterade sjukdomar.

Stress. Den stressrelaterade ohälsan ökar. Ett stort problem menar Mia Nordlund som ger rådgivning och hjälp till personer som drabbas av olika former av stressrelaterade sjukdomar.

Foto: Lars-Göran Norlin

Piteå2017-03-12 08:13

Sedan ifjol driver Mia Nordlund företaget Curatina som arbetar med att förebygga, ge råd och rehabilitera människor som drabbats av olika stressrelaterade sjukdomar. Nordlund menar att utvecklingen av personer som drabbats av stressrelaterad ohälsa varit mycket negativ.

– Det har eskalerat. Nu pratar man om att de här siffrorna har ökat med 115 procent de senaste fem åren man pratar om att det är var fjärde, var femte svensk som mår dåligt. Det går dessutom lägre ned i åldrarna, säger hon.

Vad var det som gjorde att ni startade?

– Det var egentligen i grund och botten grundat på tidigare erfarenheter. Jag jobbade på ett behandlingshem för alkohol- och drogberoende. Mycket av de delar som finns i alkohol och drogberoende förknippar jag också med stressrelaterade delar. Det vill säga det gemensamma ordet för de här delarna är gränslöshet, säger Mia.

Förra året kom nya regler som förtydligar arbetsgivarens ansvar gällande bland annat stress.

– Det är viktigt, tror jag, att man utifrån arbetsgivarhåll ser den här frågan inte bara utifrån lagstiftning utan även utifrån ett mänskligt perspektiv. Det här handlar också om att det drabbar en enskild människa, det drabbar en hel familj runt om. Det drabbar arbetsgivaren, man talar om siffror på 35 miljarder kronor som det kostar arbetsgivare idag i form av sjukskrivningar. Givetvis drabbar detta också samhället - så det här är en jätteviktig fråga på alla sätt och vis, säger Nordlund.

– Här har vi möjlighet att erbjuda program för arbetsgivare och personer som känner att man ligger i riskzonen eller rena rehabiliteringsprogram. Det är en stor vinst att arbeta med förebyggande åtgärder för att medvetandegöra tidiga signaler och därmed kan undvika mänskligt lidande och dyra sjukskrivningar. Vi arbetar även med digitala lösningar mot företag som ligger i linje med den nya AFS en som fungerar som en temperaturmätare i organisationen, säger Mia.

Stressrelaterad ohälsa kan vara svår att upptäcka.

– När det gäller den stressrelaterade ohälsan så kan den vara svår att upptäcka hos människor och den är också lurig på så sätt att den enskilda individen som är på väg mot det inte själv riktigt uppfattar vart man är på väg. Man kanske vet om att man har en förkylning i kroppen och vi är medveten om andra saker men just när det gäller den stressrelaterade delen så är det mycket som snurrar på i allt för högt tempo där vi inte känner av eller känner till de varningssignaler som kroppen faktiskt kan signalera.

Enligt Mia Nordlund har män svårare att söka hjälp för stressrelaterade problem.

– Erfarenheten som vi har är att många kvinnor har en förmåga att söka hjälp i lite tidigare stadium än vad män har. Männen har av någon anledning lite svårare att söka den här typen av hjälp. Männen blir oftast borta längre för att det blir en total kollaps. Ju mer vi törs beröra ämnet och ge acceptans med varandra desto mer kan vi förebygga.

Symtom på utmattning

Exempel på mentala symtom

Lättretlighet och irritation

Svårt att komma ihåg saker

Koncentrationssvårigheter

Låg stresstolerans

Överkänslighet för ljud, ljus och lukter

Exempel på kroppsliga symtom

Yrsel

Hjärtklappning

Tryck över bröstet

Trötthet

Sömnsvårigheter

Tidiga signaler på utmattning kan vara ont i rygg/nacke, inflammationer, behov av fett, alkohol, nikotin eller sömnmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om