Firar jul på bondgård

Hemma i Bratislava och de österrikiska alperna firas julen med karp och honungsgröt. På Stormyrberget dukas det i stället upp med lamm, rökt ren och rådjur.

PÅ VÄG. Gunnar Hannu hjälper Martin Gartner och barnen Jonas och Severin till rätta i släden. Till höger mamma Dagmar.

PÅ VÄG. Gunnar Hannu hjälper Martin Gartner och barnen Jonas och Severin till rätta i släden. Till höger mamma Dagmar.

Foto: Eija Dunder

Piteå2009-12-24 06:00
Det är andra julen i rad familjen Gartner bor på lantgård hemma hos Caroline Trapp och Gunnar Hannu.- Genom att åka bort slipper man allt det vanliga jobbet hemma. Dessutom har vi livliga barn och då är det bättre att bo på landet än på ett hotell, säger Martin Gartner, som kommer från en liten by i de österrikiska alperna och arbetar som programmerare.Hans fru Dagmar Gartner är från Slovakiens huvudstad Bratislava och arbetar som SFI-lärare för invandrare.För tre år sedan bestämde de sig för att byta miljö och flyttade till Sverige med barnen Jonas och Severin, åtta respektive fyra år.Julpyssel
Stormyrberget i Piteå, som de hittade på internet, ingår i konceptet bo på lantgård, och det är andra året som gården öppnas för julfirande familjer.När Kuriren hälsar på dagen före julafton har familjen Gartner - och familjen Grahn från Moskosel, som också firar jul där - redan fått vara med och hugga sig varsin gran.Dagens aktivitet är en tur i släden bakom hästen Porla och på kvällen ska det julpysslas.Caroline Trapp, som tidigare bland annat varit förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund, har satt på kaffet i det nyrustade restaurangköket.Mer djur
Hennes man Gunnar Hannu är ute och plogar med traktorn och dottern Maria Hanno, som också jobbar på gården, är ute med släden. - Det är både handelsresande, konferensgäster och familjer som kommer hit, säger Caroline Trapp, som berättar att man planerar att satsar mer på djuren, eftersom det är populärt bland barnfamiljerna.Korna har de dock gjort sig av med i höstas, men det finns kvar kvigor och dessutom både egna och andras hästar.Till våren har de tänkt skaffa grisar och dessutom ska det bli fler får och höns.Karp på julafton
Slädturen är över och familjen Gartner kommer in i värmen.Dagmar Gartner konstaterar att det finns två skillnader på julfirandet i Sverige och Slovakien:- Vi har inte något julbord, men däremot brukar vi äta karp på julafton. Dessutom har vi ingen jultomte, säger hon.Inte heller i Österrike, som Martin Gartner kommer ifrån, finns det julbord eller jultomte.- Vi äter risgrynsgröt med mycket honung på jul- och nyårsafton och så säger man till barnen att om de inte äter upp slutar de växa, säger han och skrattar.Vedeldat
På frågan om de kommer tillbaka till Stormyrberget nästa jul svarar han:- Ja, troligen, vi trivs bra här och trots att vi har hyrt en bil på flygplatsen vill barnen inte åka härifrån, men vi funderar på en tur till Teknikens hus i Luleå och leklandet på Pite havsbad, säger han.Familjerna bor i ett eget hus, den så kallade gammelgården.- Vi eldar med ved, vilket ger en extra mysfaktor under julen, säger Martin Gartner.Den mesta maten lagar de själva, men på julafton ska det bli gemensamt julbord för båda de tillresta familjerna.- Vi ska själva sitta ned och äta också. Totalt blir vi 16 personer, säger Caroline Trapp.Grönsaker
Hon berättar att det blir allt det som hör ett julbord till och lite till.- Bland annat massor av grönsaker som vi odlat själva på gården, finsk kålrotslåda, lamm, rökt ren och rådjur.Dessutom kommer tomten på besök ...Efter en veckas julfirande bär det sedan av hem till Enköping igen för familjen Gartner, många upplevelser rikare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!