Facket rasar över bottenlönerna

På rättspsykiatrin i Öjebyn jobbar de med allra lägst lön inom landstinget. Fackförbundet Kommunal menar att de hålls tillbaka för att de saknar utbildning och kräver en förändring.

Bottenlöner. De outbildade skötarna på rättspsykatrin i Öjebyn har lägst löner i hela landstinget. Nu kräver Kommunal en förändring.

Bottenlöner. De outbildade skötarna på rättspsykatrin i Öjebyn har lägst löner i hela landstinget. Nu kräver Kommunal en förändring.

Foto: Håkan Gidlöw

Piteå2015-05-08 14:51

Det är tidningen Kommunalarbetaren som granskat lägstalönerna inom landstingen och kommit fram till att bottenlönerna varierar kraftigt i landet. Inom Norrbottens läns landsting tjänar de lägst lönesatta mellan 18.350 kronor och 19.432 kronor. Det är skötare inom psykiatrin och rättspsykiatrin i Piteå som saknar yrkesutbildning. Enligt Kommunal har de lönesatts felaktigt.

– Det är klart att det ska skilja om man kommer in som outbildad, men man ska inte hålla på att hållas tillbaka i flera år. Det handlar om personer som har jobbat där i fem, sex år, säger Marianne Engberg. ordförande för Kommunals landstingssektion.

För att kunna sätta en fackligt överenskommen lägstalön på 17.600 respektive 19.520 kronor (enligt 2014 års lägstalöner) måste den anställde ha fyllt 19 år eller haft ett års anställning hos arbetsgivaren. Annars kan arbetsgivaren sätta en lägre lön. Enligt tidningen Kommunalarbetaren skedde det i 15 av 21 landsting förra året varav Norrbotten är ett av dem. I flera landsting, bland annat Region Jönköping och Stockholms läns landsting, förekommer tillämpningen med lägstalön överhuvudtaget inte.

– Är du tillsvidareanställd har du samma värde som alla andra, det spelar ingen roll om du inte har någon utbildning i botten, man kan inte ignorerar individuell lönesättning, säger Marianne Engberg.

Hon anser att landstinget borde se ett värde i att ha utbildad personal på den rättspsykiatriska avdelningen och kräver en förändring. På måndag ska hon träffa chefen över rättspsykiatrin och landstingets förhandlingschef Mats Lundberg för att diskutera situationen.

– I första hand tycker jag att de ska erbjudas utbildning, det finns ett värde i det för alla, för arbetsgivaren, kollegorna och patienterna. Jag har svårt att tro att någon av de anställda skulle säga nej till det, säger Marianne Engberg.

Läs mer:

Landstinget vill inte kommentera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om