Redan 1976 skrev Piteå kommuns energibolag och Assi under ett avtal i syfte att ta tillvara industriell spillvärme och använda som fjärrvärme. Hösten 1978 blev det skarpt läge för centrala Piteå och sedan har det rullat på i allt snabbare takt. Idag står överskottsvärmen från Smurfit Kappas kraftlinerbruk i Piteå för 95 procent av den fjärrvärme som Pite energi levererar till piteborna.
– Förr gick det varma vattnet direkt ut i älven. Ett enormt resursslöseri. Att använda spillvärmen som fjärrvärme har många vinnare, inte minst miljön, säger Per Swärd, vd Smurfit Kappa Piteå.
Finns det ytterligare potential?– Ja, teknikutvecklingen gör oss effektivare, men det får inte påverka fabriken och det är viktigt att Pite energi har egna fjärrvärmeverk som back up. På sommaren har vi ett jätteöverskott och här finns tankar om att omvandla det till kyla, säger Per Swärd.
För Pite energi är samarbetet så viktigt att bolaget gjort egna investeringar inne i fabriken i form av värmeväxlare och rökgaskylare som möjliggör större uttag av värme.
– Fjärrvärmen har många fördelar. Inte minst är den till 100 procent miljövänlig förnybar energi. Den är också långsiktigt hållbar med ett förhållandevis lågt energipris. Vi slipper årligen 800 lastbilar med släp lastade med olja och minskar utsläppen av koldioxid med 85 000 ton, säger Daniel Fåhraeus, vd Pite energi.
Samarbetet mellan kraftlinerfabriken och energibolaget är smått unikt i Sverige, ja, kanske i Europa.
– Vi tar 95 procent av fjärrvärmen från Kappa. I övriga Sverige ligger den här typen av industriellt samarbete på sju procent och i Europa ligger man långt efter.
Samarbetet innebär att 3 663 byggnader och 20 000 människor får sin fjärrvärme från Kappas spillvärme. Sammanlagt ger det 250 gigawattimmar, men den stora utbyggnaden innebär också att Pite energi har 228 kilometer ledningar att hålla koll på.
– Vi har utvecklat det här steg för steg. Idag nyttjar vi stora delar av fabriken för att få ut så mycket energi som möjligt till fjärrvärmenätet, säger teknikern Robert Gebing på Kappas kraftavdelning.
Miljövänlig och konkurrenskraftig idag, men hur framtiden ser ut är inte helt lätt att besvara.
– Tekniken går framåt på många områden. Hur utvecklas exempelvis solenergin, men idag kan vi leverera fjärrvärme till ett gångbart pris. Vi tillhör de 7-8 billigaste i Sverige, säger Daniel Fåhraeus.