Ett nyttigt inslag i Alterdalen

Hos Alterdalens morötter tar Tanya Hultman årligen hand om 130 ton morötter i en nybyggd anläggning.
Där passerar såväl orangefärgade, vita som gula morötter ? men de lila blev det inget av i år ...

PITEÅ2004-10-11 06:30
Alterdalens morötter hade öppen gård i Holmträsk i lördags, just före första snöfallet i Piteå.<br>Det demonstrerades såväl morotsskörd med en speciell morotsupptagare som omhändertagande av morötter i den nybyggda anläggningen.<br>Sammanlagt 250.000 kronor har investerats i dels ett kylrum, dels en sorterings-, tvätt- och packanläggning i en ombyggd ladugård.<br>Företaget ägs av Tanya Hultman, som också har viss hjälp av sin man Håkan Hultman, som arbetar på Hushållningssällskapet och är ordförande för föreningen Odla i Pite älvdal.<br> ? Vi har nyss flyttat hit och det är andra året vi skördar morötter, men i fjol gjorde vi det mesta jobbet för hand, berättar Tanya Hultman.<br>Hon kom själv till Sverige från hemlandet USA för åtta år sedan, från en lantgård i Roseau i Minnesota, den ort där också snöskotern Polaris tillverkas ...<br> ? Vi hade inga stora odlingar hemma i USA, utan mitt intresse för morötter föddes då jag jobbade på en gård i Skåne. Det finns också en stor efterfrågan på lokalproducerade morötter, säger Tanya Hultman, som också konstaterar att de flesta morötterna i Sverige skördas i Skåne, Sundsvall och på Gotland.<br>På hennes gård i Holmträsk, som är störst i Piteå på morötter, odlas fem hektar och hälften av skörden har nu tagits upp, medan den andra halvan ska upp innan nästa helg, ett skördearbete som påskyndats av frosten och helgens snöfall.<br> ? Med vår nya kylanläggning kan vi kyla ned alla morötter i lådor, där de håller smaken tack vare att det ständigt är en halv plusgrad och 98 procent luftfuktighet. När vi sedan ska leverera dem lägger vi dem på bandet där de sköljs och sorteras i fyra olika storlekar, berättar Tanya Hultman.<br>Själv äter hon minst tio morötter om dagen ? för att kolla kvaliteten.<br> ? Jag tycker det är både gott och nyttigt. Man kan ju äta det som naturgodis om man vill eller göra morotskaka, som jag bjuder på i dag, säger hon.<br>Förutom de vanliga orangefärgade morötterna har hon också experimenterat med vita, som smakar som milda palsternackor, och gula. <br> ? Vi planterade även lila morötter, men de klarade sig inte, berättar hon.<br>Bästa skördetiden är just i oktober, menar Tanya Hultman.<br>Hon konstaterar också att årets skörd är lite mindre färgstark än i fjol på grund av mycket regn och lite sol.<br> ? Men morötterna smakar lika gott i varje fall ...<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om