Enighet om multiarena
Piteå kommun utlyser en "skönhetstävling" om utformandet av Pite multiarena. Detta för att få i gång byggandet av den stora häst- och fritidsanläggningen på Pitholmsheden i Piteå.Det beslutade ett enigt kommunfullmäktige vid gårdagens sammanträde.
Under gårdagens fullmäktigesammanträde tog frågan ännu ett steg framåt. Alla partier ställde sig bakom kommunala insatser för byggande av ridhus, idrottsanläggning och infrastruktur i form av vägar. Där är kommunen beredd att satsa cirka 40 miljoner kronor.
Ingen oenighet
Resten, det vill säga travbana, stallar och boende, vill kommunen att en utomstående entreprenör ritar och finansierar. Därför kommer kommunen att utlysa en "skönhetstävling", som kommunalrådet Peter Roslund uttryckte det, för att locka intressenter. Någon oenighet blev det aldrig i den frågan.
Det blev det däremot om riktlinjerna för nästa års budget och verksamhetsplaneringen inför nästa tvåårsperiod, där kommunen tagit fram ett dokument med visioner för framtiden.
Alla var överens om föreslagna satsningar på socialtjänsten med cirka 10 miljoner och insatser för att motverka arbetslösheten bland ungdomar, som är högre i Piteå än i exempelvis Luleå. Det handlar också om pengar till kvinnojouren, en tjänst som drogsamordnare och så kallade plusjobb. Totalt gäller det omkring 25 miljoner, i första hand engångssummor.
Valfläsk kallades det från högerhåll. Att steg i rätt riktning, även om det handlar om att vända en oljetanker, var kommentaren från vänsterhåll.
När det gäller frågan om konsumentvägledning eller en utökning av tjänsterna vid miljö- och byggkontoret blev det däremot debatt i över en timme.
Resultatet: Miljö- och byggkontoret får inga fler tjänster och konsumentvägledningen kommer, om budgeten går igenom i höst, att kunna utöka sin personalstyrka.
Även om Piteå kommun är en välmående kommun med ett överskott i linje med de satsningar kommunledningen vill göra så väntas besparingar på alla förvaltningar och dessutom både taxehöjningar och eventuella kommunala skattehöjningar.
- Vi har en skattesats som är lägst i länet och kommunala avgifter som ligger i genomsnitt 20 procent lägre än i jämförbara kommuner, sa Peter Roslund och tillade att det finns utrymme för höjningar.
I direktiven klubbades också att alla förvaltningar ska se över sina taxor och avgifter inför budgetarbetet i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!