Elpistoler ska chocka buset

Så fort klockan klämtat för ett nytt år har 36 poliser i Piteå älvdal rätt att börja använda sitt nya vapen, elpistolen. Vapnet skjuter iväg tunna strömförande hullingar som slår ut musklerna och gör att bråkstaken faller ihop.

Elpistol.  Anders Holmlund, polis i Arjeplog, tror att elpistolen kommer att bli ett bra hjälpmedel i glesbygden. "Det kan bli en livräddare".

Elpistol. Anders Holmlund, polis i Arjeplog, tror att elpistolen kommer att bli ett bra hjälpmedel i glesbygden. "Det kan bli en livräddare".

Foto: Jens Ökvist / Piteå-Tidningen

Piteå2017-12-19 17:17

”Jag tror det här blir ett bra hjälpmedel som minskar dödligt våld och skador hos polis och angripare”, säger Sara Sandberg, huvudinstruktör som utbildar poliserna.

Den lätta gula elchockpistolen blir ett komplement till pepparspray, batong och pistol. Med elpistolens hjälp kan eskalerande våld undvikas och förebyggas genom att polisen kan gå in i bråket i ett tidigt skede. Elpistolen, Taser X2, är efterlängtad av poliserna ute på fält just för att den kan sänka våldsnivån.

– När man blivit skjuten av en elpistol kan man inte agera mer. Man faller ihop då musklerna krampar. Det håller i sig i fem sekunder och under den tiden hinner vi få kontroll över situationen, säger Sara Sandberg.

Inne i skjuthallen hos polisen i Piteå tränas det för fullt inför användandet. Olika scenarior spelas upp där poliser agerar bråkstakar och andra poliser ska ta hand om situationen med hjälp av elpistolen. Det är högljutt och så autentiskt som möjligt.

Två röda laserstrålar visar var det är optimalt att träffa på mellan fyra till fem meters avstånd..

– Ena strålen ska sikta på magen och den andra på benet om det är optimalt. För baksidan gäller ryggen och benet och helst med sju graders vinkel, säger Mattias Strandberg, områdespolis på utbildning.

Efter skottet dras hullingarna ut där lite blodvite kan uppstå. Några allvarliga skador blir det inte.

Elpistolen går att använda på nära håll, direkt på kroppen och ger då stötar. Optimalt gäller fyra till fem sekunders tryck och det känns rejält men går över fort.

Flera av poliserna har provat på att få en drivstöt och ingen vill göra om det. Däremot har ingen provat att bli skjuten med hullingar.

Även undertecknad provade en stöt, liggandes på golvet med fasthållna ben och armar för att inte riskera skador.

Nu blev stöten inte så lång, inte mer än en dryg sekund, men det kändes! Ett litet märke på låret visar var det tog och efteråt känns det lite ömt. I verkliga livet hålls elpistolen kvar några fler sekunder på nära håll.

– Det kan hjälpa till att avskräcka och personen lugnar ner sig, säger Mattias Strandberg.

Anders Holmlund är polis i Arjeplog och ser fram emot att få använda hjälpmedlet.

– Den ser ut som en leksakspistol men är betydligt effektivare. Den kan nog bli en livräddare och intressant att använda i glesbygden och i kyla, för man vet inte om den klarar mer än 20 minusgrader.

Fakta: ELPISTOL TASER X2

Gul färg och väger 400 gram.

Två hullingar, 11 millimeter långa fastnar i kroppen. Kan skjuta två gånger utan att laddas om.

Drivstöt, en stöt med pistolen direkt på kroppen där inga hullingar används.

6 vapen kommer att finnas i älvdalen, en per patrull.

Vapnet ger 19 stötar per sekund.

Vapnet ger 1,3 milliampere att jämföra med mellan 6 till 10 i ett eluttag.

Vapnet ska testas i älvdalen i två år för att sedan utvärderas av Umeå universitet.

Piteå älvdal är en av fem polisregioner som deltar i försöken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om