"Vi är otroligt stolta över att vara världsunika"

Sunpine tar tillvara på restprodukter i ytterligare ett steg med en ny process för att utvinna Alfa pinen ur tallolja.

Valeri Naydenov, R&D manager för Sunpine.

Valeri Naydenov, R&D manager för Sunpine.

Foto: Pressbild

Piteå2023-01-16 16:00

– Vi är otroligt stolta över att vara världsunika med den här tekniken som gör att vi får ännu mindre spill i vår produktion, säger Valeri Naydenov, R&D manager för Sunpine.

Alfa pinen (α-Pinene) är en värdefull kemisk förening som används i allt ifrån aromer och kosmetika till mjukmedel och rengöringsmedel. Sunpines nya process möjliggör extraktion av Alfa pinen från tallolja (en restprodukt från massabruken) på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, enligt ett pressmeddelande.

– Det här genombrottet gör inte bara råvaran ännu mer värdefull. Det möjliggör också produktion av mer hållbara och naturliga produkter. Det är en win-win för alla, säger Valeri Naydenov.

Alfa pinen används också för att framställa kamfer och bredspektrumantibiotika samt för andra ändamål.

– Det är en väldigt populär och intressant produkt och vi är oerhört spända på att kunna erbjuda ett hållbart och naturligt alternativ till de som använder sig av Alfa Pinen idag, säger Valerie Naydenov.

Sunpine planerar att lansera sin Alfa pinen på marknaden under 2023. Sammanlagt räknar de med att kunna producera 1 000–1 300 ton per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!