Carl Jan vill se japaner äta mer svensk mat

Ingen lax på julbordet, men gärna en liten hare. -Man får inte blanda ihop julbordet med midsommarbordet. Det konstaterar Carl Jan Granqvist, som gästade Piteå under tisdagen. Han passade då också på att slå ett slag för utökad livsmedelsexport till Japan.

PROFESSOR I MATKONST. Carl Jan Granqvist, professor i matkonst vid Stavangers universitet och initiativtagare till bland annat Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan besökte Piteå på tisdagen.   Foto: Jonas Hansson

PROFESSOR I MATKONST. Carl Jan Granqvist, professor i matkonst vid Stavangers universitet och initiativtagare till bland annat Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan besökte Piteå på tisdagen. Foto: Jonas Hansson

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2007-12-05 01:45
Med en grankvist (!) i sin kavajficka och ett strålande humör bjöd Carl Jan Grankvist, matprofessor, initiativtagare till restaurangskolan i Grythyttan med mera, på sina mat- och dryckeskunskaper. Detta inför de gäster som Mötesplats upplevelseindustrin Piteå hade bjudit in såväl till frukost- som kvällsmöten.Vid förmiddagens pressträff inleder han med att anteckna namn och mobilnummer på alla journalister.-Jag får ofta frågan vad det innebär att vara entreprenör, så jag beslutade att skriva ned vad jag gör och vilka jag träffar -för att se vad det leder vidare till. I slutänden kanske det blir en bok i entreprenörskap, säger han innan han roat fortsätter berätta att han nyligen var på besök i matstaden Tokyo.-De har 150 stjärnbedömda restauranger, jämfört med 64 i Paris och 42 i New York. För långt borta
Han ser en stor potentiell marknad för svenska matprodukter i Japan,-Japanerna är väldigt matintresserade och vill gärna ha små väl inslagna munsbitar. De är också beredda att betala för sig.Han konstaterar att de importerar 60 procent av sina livsmedel, varav för 10 miljarder kronor per år från Danmark -men bara för 300 miljoner kronor från Sverige.- Jag har försökt få svensk livsmedelsindustri att intressera sig mer för Japan men den tycker det ligger för långt borta.Julbordet en rit
Han berättar att han bland annat försökt uppbåda ett intresse att exportera västerbottensost gjord på mjölk som producerats under "midnatssolen" och lagrats extra länge.-Det finns inga som är så intresserade som japanerna av solen och genom att förpacka osten i vackra små förpackningar i stället för i kondom går det att sälja den för 650 kronor kilot. Tyvärr är tillverkarna inte intresserade. På samma sätt har inte ridån gått upp för lantbruket och LRF vilken potential det finns att sälja ekologiska produkter både till japaner och amerikaner.Han passar också på att säga några ord om det svenska julbordet:- Det är en ritisk handling. Tar man bort det tar det slut på relationen med vännerna. Det viktiga är att man inte blandar ihop julbordet med midsommarbordet, som många gör. Visst ska det vara sill på julbordet, men inte lax. Det hör till sommaren. Det får inte heller vara för mycket kallskuret-då blir man tokig. Men gärna en liten hare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!