Campus för drivmedel från skogen
Till hösten väntas byggstart i Piteå för den nya DME-piloten, en tankstation för skogsbaserat biodrivmedel. Nu satsar de inblandade parterna i Solander Science Park på att ytterligare vässa sin spetskompetens. Ett företagsby har skapats och ett treårigt EU-projekt drar igång. Allt med siktet inställt på att ligga i täten för framtagande av drivmedel från skogsråvara.
VILL DUBBLERA. Robert Bergman, konsult, Rikard Gebart, VD för ETC, och Fredrik Nyberg, koordinator för Solander Science Park, konstaterar att det i dag jobbar 40-45 personer i företagsbyn och att målet är det dubbla.
Foto: Jonas Hansson
Nu drar också EU-projektet Solander Science Park igång och den 1 maj påbörjar hemvändande Piteåbon Fredrik Nyberg sin tjänst som projektkoordinator. Han har tidigare bland annat arbetat som projektingenjör på Volvo, bland annat några år på Volvo Trucks North America, men studerar nu teknisk försäljning och marknadsföring. Hans roll kommer till stor del att handla om att få företag inom bioraffinaderiområdet att etablera sig i Piteå eller dra nytta av den verksamhet som bedrivs där. Vid sidan av honom kommer också Robert Bergman, IS Pite, att fortsatt arbeta med Solander Science Park på konsultbasis. Det stora projektet just nu är den så kallade DME-piloten, som ska kunna tillverka dimetyleter för sammanlagt 14 DME-drivna lastbilar utvecklade av Volvo. Energimyndigheten tog nyligen beslut om bidrag med 100 miljoner kronor till piloten och inom kort väntas klartecken om EU-stöd. Träpulverförgasning
Om allt går som planerat ska anläggningen stå klar kring oktober nästa år och redan den 1 maj övergår svartlutsförgasaren i Piteå till kontinuerlig dygnet runt-drift, för att så småningom kunna försörja DME-piloten med råvaran. Vid sidan av DME bedrivs nu också forskning kring metanolframställning i Piteå, tack vare bidrag från Energimyndigheten. Dessutom har Norrbottens forskningsråd gett bidrag för uppstart av ett projekt kring träpulverförgasning. - Fullt finansierat kan det dubblera produktionen av DME, säger Rikard Gebart, ETC, som konstaterar att det allt handlar om är att producera drivmedel från skogens olika råvaror.
Solander Science Park
I styrgruppen för EU-projektet ingår kommunalråd Peter Roslund (ordförande), projektkoordinator Fredrik Nyberg, Sveaskogs forskningschef Ann-Britt Edfast, som också är ledamot i styrgruppen för den Europeiska teknikplattformen för biobränslen, Piteå kommuns energichef Erik Persson, landstingsråd Kent Ögren, Luleå tekniska universitets rektor Pia Sandvik-Viklund, SCA Packaging Munksunds VD Per Embertsén, Smurfit Kappa Kraftliners VD Tore Persson, ETC:s VD Rikard Gebart samt konsult Robert Bergman från IS Pite.
Projektet består av tre delar: Solander business, Solander research och Solander symposium, varav det sistnämnda hålls den 11-12 september i Piteå. Totalt omsätter projektet 10,4 miljoner kronor under 2008-2010, varav hälften är EU-medel. Resterande står Piteå kommun, länsstyrelsen och landstinget för.