Berndt Essebro vid Pite energi säger att det råder rena byggboomen kring den förnybara energin. Det pågår projekt som omfattar 10 900 kvadrameter vilket motsvarar två fotbollsplaner.
Totalt ger byggena 1 676 kilowatt installerad effekt.
– Investeringarna ligger på totalt kring 13-14 miljoner kronor, säger Essebro.
Lantbrukaren Dick Olovsson i Skomanskälen har beslutat sig för att investera.
– Vi kommer att sätta upp 200 paneler på en lada och på maskinhallen och det kommer att vara klart i slutet av december då det blir slutbesiktning.
Han uppger att gården konsumerar 80 000-90 000 kilowattimmar per år.
– Solpanelerna kommer att ge hälften av det.
Han uppger att investeringen uppgår till cirka 500 000 kronor och att han räknar med en avskrivning tid på 10–15 år.
– Vi tror starkt på den här typen av förnybar energi, säger Olovsson, som också värmer upp huset på ett klimatsmart sätt.
– Vi har en rätt ny vedpanna i keramik som värmer upp alla hus på gården, säger bonden i Skomanskälen.
Många investerar också i Piteå med omnejd. Nordbergs buss ska montera 300 paneler på anläggningen på Annelund och Svenska kyrkan ska ta kraften uppifrån i form av paneler på tre tak på församlingsgården Margretelund. Dessutom kommer bostadsföreningen Södra Hamn vid Hamngatan att montera 100 kvadratmeter förnybar energi på det så kallade glashuset. PT har också tidigare skrivit om Lindbäcks projekt med drygt 4 300 paneler på den nya fabriken på Haraholmen. Hittills har det monterats drygt 3500 paneler.
– Som mest har vi varit sex–sju stycken som arbetat med projektet, säger Göran Berg, delägare i Miljötak Norrland AB som monterar panelerna.
Just nu pågår också arbetet med solparken inom universitetsområdet Acusticum. Projektet är kostnadsberäknat till två miljoner kronor. Nu färdigställs det trädäck "solstolarna" ska stå på. Panelerna kommer att börja monteras under veckan.
– Vi hade tänkt att inviga parken i samband med en konferens vid Piteå science park den 19 september, men det hinner vi inte. Det var mer jobb med detta än vi trodde.
Det handlar mycket om finsnickerier. Det är inte precis raka plankor det handlar om, säger Berndt Essebro.
Det ser också vi när vi betraktar Samuel Sundqvists arbete med att foga in plankorna. Han arbetar för Uteträ i Arvidsjaur.
Essebro säger att parken blir klar före jul, men kommer inte att driftsättas förrän någon gång i mars. Effekten från solparken kommer att följas av forskningsinstitutet Norut i Norge.