Brotten faller under allmänt åtal

Företaget har ingen skyldighet att göra en polisanmälan. Förskingring och olovlig identitetsanvändning är däremot brott som faller under allmänt åtal, vilket innebär att polisen har anmälningsplikt – om de får kännedom om brotten.

PITEÅ2018-05-07 13:02

Kammaråklagaren Staffan Blyberg beskriver dock vikten av att brott som faller under allmänt åtal anmäls till polisen.

– Det är en grundbult i samhällsfunktionen, för rättssäkerheten, att polisen får kännedom om brott så att de kan utredas, säger han.

Men vill inte det målsägande företaget göra en polisanmälan finns det inte mycket rättsväsendet kan göra.

– Det är ett faktum att för att vi ska kunna utreda ekonomisk brottslighet så behöver vi uppgifter från den som drabbats av brottet. Hela utredningen faller i ett tidigt skede om den målsägande inte medverkar, säger han.

De drabbade kollegorna har möjlighet att anmäla den föredetta butikschefen för olovlig identitetsanvändning.

– Det är en bestämmelse som snarast syftar till situationer där man använder någon annans identitet på ett sätt som skapar missaktning för den målsägande, eller får den att framstå i dålig dager. I det här fallet kanske man har blivit misstänkt eller avstängd från sitt arbete, säger Staffan Blyberg.

En åklagare har däremot ingen skyldighet att väcka åtal förrän det finns en polisutredning som ger anledning att tro att det kan bli en fällande dom.

– Vi har ingen anmälningsskyldighet motsvarande som polisen har. Vi ska däremot alltid registrera en anmälan om någon kommer till oss och vill göra en anmälan, säger Staffan Blyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om