Bilder: Så ser taken ut efter vintern

De stora snömängderna har orsakat problem för många villaägare. Trycket är hårt på många typer av hantverkare. ”Jag har aldrig varit med om att det varit så här mycket takskador”, säger Niklas Nygren, Storfors plåt.

En skorsten som fått stryk av snömängden.

En skorsten som fått stryk av snömängden.

Foto: Niklas Nygren

PITEÅ2018-05-08 09:30

I takt med att snön tinar bort upptäcks skador som orsakats av de enorma snömängderna. Telefonen går varm hos många hantverkare, skadereglerare och plåtfirmor.

– Jag har inget minne av att vi haft så här mycket jobb just med takskador. Tidigare år har det kommit något samtal per månad, nu är det flera per dag, säger Niklas Nygren vid Storfors plåt, som har fullt upp med att besöka oroliga kunder.

Efterfrågan började när snön tinade i april och nu sista veckan har upptäckterma av takskador eskalerat. Allt fler vill ha hjälp.

– Jo det är allt från stort till smått. Nu ser villaägarna hur snön farit fram och ringer och är oroliga.

Skorstenar har rasat, takskydd har slitit med sig delar av taket och hängrännor har rykt.

– För en del har takstegen ryckts lös. Har man tur har den släppt i skruvhålen men vid otur har stegen rivit av en del av taket.

För husägarna innebär det ökade kostnader, allt från en tusenlapp till 10 000-tals kronor.

Under fredagen hann Nygren åka runt och besöka flera husägare som drabbats av skador.

– Här har rasskyddet släppt och slitit lös stora sjok av plåttaket. Vi måste lägga helt nytt tak. Tills dess täcker vi med plast för att det inte ska komma in mer vatten.

Han poängterar vikten av att skotta bort snö från taken.

– Många har för lite kunskap. De sätter upp rasskydd där de inte vill att snön ska rasa och tror att det räcker med det. Men det kan bli ett enormt tryck och skadan kan bli stor. Ett rasskydd betyder inte att man inte behöver skotta. Jag tycker att det ibland är bättre att vara utan rasskydd och låta snön komma ner.

Precis som plåtslagarna och andra hantverkare har även fukttekniker Per Öberg, Polygon, fullt upp. Det är han som kommer och besiktigar eventuella vattenskador, utskickad av försäkringsbolagen.

– Det är hektiskt just nu. I vanliga fall brukar detta vara vår lugnaste tid på året. Men i år är det många takläckage som uppstått från isbildning och när det börjar tina så droppar vatten ner i isolering och i väggar.

Bland det vanligare är att det blivit en issamling på hängrännan.

– Den fyller igen och smältvattnet kan inte droppa ner utan bygger på inifrån och isen kryper upp innan för taket och in på kallvinden.

Skadan kan vara svår att upptäcka, men när fuktrosor uppstår på tapeten är det fara och färde.

– Is har en förmåga att krypa under och växa, speciellt i skarvar så där ska man se upp.

Öberg var häromdagen till Arjeplog där en husägare fått vattenskador i fem rum på grund av takläckage.

– Det berodde på takläckage. Jag möter många olyckliga som drabbats. Det kan bli dyrt att åtgärda skadorna och har man ingen tilläggsförsäkring så blir det inget. Sen täcker ju försäkringen inte allt.

Denna vinter och vår har som sagt varit svår då isen orsakat mer skador än Öberg tidigare varit med om.

– Det värsta jag sett när det gäller is, är två meter is som krupit uppåt på takstolar inne på en kallvinda.

Han råder husägare att hålla uppsikt på sitt hus när det är så stora snömängder som det varit i vinter.

– Ja, ser man en kraftig isamling på hängrännorna ska man knacka bort den. Vi är inte vana vid så mycket snö som det varit i år, jag tror vi blir mer observanta nästa år. Är man husägare måste man ha koll på sitt hus och veta vad man ska titta efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om