Bilder: Här invigs nya superfabriken

Lindbäcks nya muskelfabrik är redo att spotta ut prisvärda lägenheter och trippla produktionstakten. Fabriken invigdes och hyllades av bostadsminister Peter Eriksson.

Snigelfart. Den första modullen rör på sig i långsamt tempo.

Snigelfart. Den första modullen rör på sig i långsamt tempo.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Piteå2017-12-19 18:57

Lindbäcks byggs nya fabrik på Haraholmen vid Piteåkusten är inte stor – den är enorm. Fabriken rymmer sju stora fotbollsplaner mellan väggarna med sina 42 000 kvadratmeter. När den invigdes under tisdagen var fabriken fylld med hundratals inbjudna – och en påtaglig framtidstro.

– Det här är stort, säger Stefan Lindbäck, vd.

Cirka en halv miljard har pumpats in i fabriken som ska tredubbla företagets produktionskapacitet. Från 800 lägenheter per år till 2 400 per år inräknat fabriken i Öjebyn. Eller fyra lägenheter per dag, enbart i den nya fabriken på Haraholmen. Till 2021 ska tempot skruvas upp till totalt 2 500 lägenheter per år.

Tre år har det tagit att få fabriken på plats från förslag till verklighet. Fabriken påstås vara Europas modernaste tack vare nya automatiseringar. Produktionen kommer att dra igång i slutet på januari då alla maskiner är på plats.

– Då kommer vi att börja med att spotta ut lägenheter, säger Stefan Lindbäck.

Bostadsjätten kommer att fortsätta byggandet både bostadsrätter och hyresrätter. Färdiga lägenhetsmoduler med innerväggar, toaletter och kök som är färdiga att monteras ihop.

Tyngdpunkten ligger i att bygga klimatsmart med trä. Dessutom drivs fabriken av solceller. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) var således imponerad.

– I dag är jag väldigt stolt över att vara norrbottning. På årets mörkaste dag kan vi bevisa att ljuset kommer från norr, säger Peter Eriksson.

Det har kommit osäkra signaler från bostadsmarknaden under senhösten. En majoritet av svenskarna tror på fallande bostadspriser för första gången på fem år. Samtidigt tror hälften av mäklarna att bopriserna sjunker. Men Lindbäcks ser inga skäl till oro för verksamheten. Stefan Lindbäck menar att lyxskummet har försvunnit från marknaden.

– Det var de som hade råd med att köpa vad som helst, säger han.

Lindbäcks strategi är att istället att högkvalitativt och klimatsmart till ett rimligt pris. Produktionskostnaderna ska hållas nere med hjälp av den enorma industriproduktionen.

– Den som inte har rätt erbjudande kommer inte att få sålt något. Men har man rätt erbjudande – då fungerar det. Och vi tänker se till att ha det.

Det har byggts för lite i Sverige, menar Peter Eriksson.

– Alla prognoser visar att vi behöver bygga mycket bostäder under lång tid.

Det som har byggts har ofta byggts för dyrt. Därför välkomnar han Lindbäcks strategi med att bygga prisvärda alternativ. Det behövs också fler hyresbostäder till lägre priser, säger han.

– Det byggs för vanliga människor med vanliga plånböcker och inkomster. Inte bara för de med tjocka plånböcker och rika föräldrar.

Lindbäcks i Piteå, Part i Kalix och Martinsson i Skellefteå. Peter Eriksson hyllar flera företag i norr som satsar på klimatsmart och bra kvalitét till lägre priser.

– Så att vanligt folk får en möjlighet att vara med.

Satsningen har gett 150 nya jobb. Sedan hösten 2015 har 250 personer anställts och den totala personalstyrkan har nu vuxit till 493.

– Det märks när man går på stan och ofta upptäcker kollegor, säger Sabina Lestander, anställd vid fabriken i Öjebyn.

Kollegan Louise Hedlund fyller i:

– När vi samlas här förstår man hur många vi faktiskt är. Som en enda stor familj, säger kollegan Louise Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om