Vid årsskiftet startade ett projekt som är tänkt pågå i två år, där elpistoler används i polisarbetet. Pite älvdal är ett av de områden där vapnet testas. I december 2017 utbildades ett antal poliser för att kunna använda vapnet som under en kort stund kan slå ut en våldsam person.
– Jag tror det här blir ett bra hjälpmedel som minskar dödligt våld och skador hos polis och angripare”, sade Sara Sandberg, huvudinstruktör.
Nu har det gått snart åtta månader och elpistolerna som finns i länet har kommit till användning fyra gånger. Tre drivstötar och ett avfyrande har det blivit. En drivstöt kallas det när vapnet hålls mot kroppen på en person. Vapnet avger då en stöt. Optimalt är fyra till fem sekunders tryck och det känns rejält men går över fort.
När vapnet avfyras skickas hullingar ut som fäster i kroppen på två ställen och som gör att musklerna krampar och personen faller ihop. Två röda laserstrålar visar var hullingarna träffar. Bäst är att träffa i magen och i benet, eller i ryggen och i benet.
Johan Holmgren, polisassistent och ecv-ansvarig i Pite älvdal, är nöjd med användandet men skulle gärna se fler användningstillfällen. (ecv står för elchockvapen)
– Vi har som sagt haft fyra användanden men så här i efterhand har vi kunnat konstatera att det funnits ett par tillfällen till där elchockvapnet kunnat användas, säger han.
Det senaste användandet var avfyrningen. Den ägde rum i Älvsbyn för några veckor sedan. Johan Holmgren kan inte detaljerna för insatsen men berättar att avfyrningen skedde efter att polisen följt efter en misstänkt i en bil.
– Det blev stopp på bilen men den misstänkte som var beväpnad med en kniv/stickvapen, vägrade att åtlyda polisen, varpå polisen avfyrade elchockvapnet. Den misstänkte blev utslagen för några sekunder och polisen kunde avväpna och få kontroll på situationen, säger han.
Projektet kommer att pågå i ytterligare ett år och fyra månader och ska därefter utvärderas vid Umeå universitet. En diskussion som pågår är hur vapnet ska bäras på kroppen. I dagsläget sitter det i ett hölster, på motsatt sida om tjänstevapnet.
Johan Holmgrens förhoppning är att samtliga poliser kommer att utrustas med ett personligt elchockvapen.
Per Värdig är nationell projektledare och är så här långt i projektet nöjd med utfall och funktion.
– Pistolerna har använts relativt mycket. Vi har projekt igång i glesbygd, i mindre städer, mellanstora städer och storstäder, även nationella insatsstyrkan använder elpistol, säger han.