Kommentaren gäller den prövning som ofrivilligt barnlösa föreslås utsättas för. Kontrollen är kopplad till att barnlösa par vill få barn via provrörsbefruktning och då ska frågan om lämpligheten klargöras, enligt förslaget.
Kajsa Granström ser inte logiken i att just ofrivilligt barnlösa ska utsättas för en sådan utredning samtidigt som andra alltjämt undantas. Barnlösa misstänkliggörs som grupp.
- Vem kan avgöra vem som är lämplig som förälder innan man ens blivit det? Forskning visar att ofrivilligt barnlösa blir bättre föräldrar än de som får barn på vanligt sätt. De som varit barnlösa får barn som är önskade. De har långa förhållanden bakom sig och förhållandet har utsatts för prövning som följd av barnlösheten, reflekterar Kajsa Granström.
Operation stoppade
Kajsa Granström, 27, är i högsta grad bekant med ämnet. Hon och Ulf Forsberg, 30, bor tillsammans i Arnemark, Piteå, och de kan inte bli föräldrar på naturlig väg. En operation som Kajsa genomgick i tonåren fick den följden.
- Det har varit det värsta som hänt. Det har inneburit en stor livskris att inte kunna fungera, det har präglat mitt liv. Jag har vetat att jag vill ha barn sedan jag var 16 år, även om jag inte tänkte mig bli mamma just då, säger hon och beskriver vad hon gått igenom över åren.
Hoppet om att bli föräldrar står till provrörsbefruktning. Behandling sker i Umeå och paret genomgår nu ett andra försök att bli föräldrar.
Olika villkor
Det första utfördes med färskt ägg. Landstinget i Norrbotten bistår vid ett sådant försök så patientens kostnad stannar vid högkostnadsskyddet.
Sak samma vid andra försöket, som då utförs med fryst embryo och i det läget är alltså paret från Arnemark. I sådana lägen finns stor osäkerhet huruvida embryot klarar upptiningen. Lyckas inte heller detta försök får paret betala 32.000 kronor, plus omkostnader, för nästa behandling, och så även i fortsättningen, om så är fallet.
- Nästan alla landsting ger tre försök med färskt ägg. Varför är det olika villkor beroende på var i landet du bor? Jag säger inte att det är en rättighet att få barn. Men barnlöshet är en sjukdom enlig WHO och det är en mänsklig rättighet att få vård för sin sjukdom, säger Kajsa Granström.