Bara nio procent vet att de är sjuka

Du kan lida av höga kolesterolvärden, på grund av en ärftlig sjukdom, utan att veta om det. Förebyggande behandling räddar liv. Bara nio procent av drabbade i länet vet att de är sjuka. Stig är en av dem som fick beskedet för sent.

Stig Berglund hade ingen aning om att han lider av ärftligt förhöjda kolesterolvärden och har därför hunnit drabbas hårt av de sjukdomar som följer i dess spår. Anita Berglund har varit Stigs stora stöd genom hela sjukdomstiden.

Stig Berglund hade ingen aning om att han lider av ärftligt förhöjda kolesterolvärden och har därför hunnit drabbas hårt av de sjukdomar som följer i dess spår. Anita Berglund har varit Stigs stora stöd genom hela sjukdomstiden.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

PITEÅ2019-01-03 15:32

Han sprang tre mil i veckan, hade inte ett gram överflödigt fett på kroppen och varken rökte eller åt onyttigt. Ändå drabbades Stig Berglund i Piteå av hjärtproblem vid 44 års ålder.

– Plötsligt kunde jag inte springa längre, jag fick ingen luft! Mina blodfetter var skyhöga och jag fick ont i bröstet på grund av kärlkramp, säger Stig och berättar att han inte hann få behandling för blodfetterna innan hans tillstånd försämrades drastiskt. En kärlröntgen visade att han hade så svåra förträngningar att han var en hårsmån från att insjukna i hjärtinfarkt.

– Jag genomgick en bypassoperation och tre nya kärl leddes till hjärtat, men redan efter sex år var de också helt igentäppta och jag drabbades av tre hjärtinfarkter inom loppet av två veckor.

Stig, som nu är 69, tror att hans goda grundfysik gjorde att han överlevde de dramatiska dagarna, då han också drabbades av ett allvarligt hjärtstopp. Läkarna bedömde att en ny bypassoperation inte var möjlig och i dag hålls Stigs hälsa i schack genom en omfattande medicinering med bland annat tre olika blodfettssänkande läkemedel.

Stig önskar att han i sin ungdom hade vetat det han vet idag om sjukdomen familjär hyperkolesterolemi (FH) – och att en medicinering hade satts in.

– I 20-årsåldern fick jag operera bort flera fettknölar från armarna. Nu vet jag att det är ett tecken på ärftliga, sjukligt höga blodfetter. Jag är säker på att även min mamma led av sjukdomen. Hon hade de karaktäristiska vita fläckarna på huden vid ögonvrårna som också är typiska för FH-patienter, säger Stig och berättar att mamman också drabbades av en tidig hjärtinfarkt och genomgick en bypassoperation.

Stig väntar just nu på det gentest som förväntas fastställa misstanken om att han lider av FH.

– Även om jag redan hunnit insjukna i hjärtsjukdom så är det viktigt för att mina barn och barnbarn också ska får göra ett gentest. Om de ärvt sjukdomen måste de börja medicinera i förebyggande syfte så snart som möjligt för att inte drabbas av hjärtinfarkt eller stroke i unga år.

Sjukdomen MÅSTE medicineras och går inte att påverka med livsstilsfaktorer, till skillnad från ”vanligt” förhöjda kolesterolvärden.

I Sverige finns exempel på familjer där barn med den ärftliga sjukdomen får kolesterolsänkande medicin redan i tioårsåldern. Cirka 50.000 svenskar beräknas lida av FH, men bara en bråkdel känner till det. Patientföreningen FH-Sverige jobbar hårt för att fler ska få rätt diagnos så tidigt som möjligt då den livslånga exponeringen av höga blodfetter ger en tidig åderförfettning. En tidig upptäckt av sjukdomen och medicinering är livsviktig! Om en nära släkting drabbats av hjärtinfarkt eller stroke i ung ålder (man yngre än 55 år, kvinna yngre än 60 år) och/eller någon nära släkting har högt kolesterol är det extra angeläget att testa sig.

Även föreningen Hjärt-Lung, där Stigs fru Anita, 66, är ordförande för lokalföreningen i Piteå, verkar för att sprida kunskap om sjukdomen.

– Vi har bland annat ordnat föreläsningar om familjär hyperkolesterolemi och hoppas att fler ska få en korrekt diagnos i tid, innan symtomen kommer. Det räddar liv, säger hon.

FAKTA/FH

Mycket höga värden av LDL-kolesterol från födseln som beror på fel i arvsmassan. Sjukdomen är lika vanlig som diabetes typ 1.

Orsakas inte av livsstilsfaktorer och måste alltid medicineras.

Vid obehandlad FH drabbas man av hjärtinfarkt cirka 20 år tidigare än resten av befolkningen och har minst 10 år kortare medellivslängd.

Risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke i ung ålder är cirka 10-25 gånger högre än hos resten av befolkningen om FH inte behandlas i tid.

På patientföreningens hemsida finns ett självtest: http://www.fhsverige.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om