Ännu ett hopp för lilla Maria

Riksdagen beslutade på torsdagen att ändra skrivningen i utlänningslagen från "synnerligen" till "särskilt" ömmande skäl för att få stanna. En lek med ord?– Nej, säger Maria Ferm som är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.– Det är en rejäl skillnad och omfattar många flera fall.

Glad. Maria Gevokiyans fall kommer förmodligen att påverkas av lagändringen vid halvårsskiftet. Här är Maria med "mamma" Lisa Marklund.

Glad. Maria Gevokiyans fall kommer förmodligen att påverkas av lagändringen vid halvårsskiftet. Här är Maria med "mamma" Lisa Marklund.

Foto: Linda Wikström

Piteå2014-06-06 13:04

Lagändringen träder i kraft den 1 juli 2014 och är ett resultat av överenskommelsen mellan Miljöpartiet och regeringen om migrationspolitiken.

– Fler barn ska kunna få uppehållstillstånd med den nya skrivningen, enligt Maria Ferm.

Hon menar att ordändringen i lagen bör påverka situationen för lilla Maria Gevokiyan i Blåsmark som hotas av utvisning tillsammans med sin bror och sina sjuka föräldrar.

– Barns skäl kommer inte att behöva ha samma allvar och tyngd som för vuxna, säger Maria Ferm.

Det är redan beslutat att Maria och hennes familj ska utvisas till Armenien, men Migrationsverket har själva tagit upp en utredning om verkställighetshinder. Det är där som den nya skrivningen i lagen kan få inverkan på situationen för Maria och hennes bror och därmed indirekt kanske också för föräldrarna. Lagändringen gäller inte retroaktivt, så beslutet om avvisning står fast. Men beslutet om verkställighetshinder kanske inte hinner fattas innan halvårsskiftet och då ska den nya skrivningen i lagen gälla. Det behöver inte handla om synnerliga skäl, det kan vara särskilda skäl som gör att utvisningsbeslutet inte kan verkställas.

– Med den nya skrivningen är det inte lika höga krav, säger Lisa Marklund som är Marias fostermamma i Blåsmark.

– Men det är svårt att veta vad skillnaden mellan "synnerligen" och "särskilda" skäl är, när man inte är insatt.

Tidigare i veckan, i tisdags, besökte Maria Ferm Blåsmark och Marias fosterfamilj.

– Exakt vad detta innebär för varje barn är svårt att säga, säger De grönas talesperson i migrationspolitiken.

Hon hoppas dock på en, som hon uttrycker det, mer "human" bedömning och menar att idag är bedömningen alldeles för restriktiv och kraven för höga för att få stanna i Sverige.

– Att fler skulle få stanna trodde vi redan innan torsdagen att lagstiftningen skulle garantera, säger Annika Eriksson, Luleå, som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i höstens val.

– Nu återstår det att se hur juristerna tolkar skillnaden mellan "synnerligen" och "särskilt" ömmande skäl.

Från Blåsmark rapporterar Lisa Marklund, Marias fostermamma, att Maria mår bra och är glad. Familjen avvaktar Migrationsverkets utredning om verkställighetshinder.

Maria Gevokiyan, två år, ska enligt ett beslut runt månadsskiftet april/maj utvisas tillsammans med sin fyraårige bror och föräldrar till Armenien. Båda föräldrarna är svårt psykiskt sjuka och kan inte ta hand om barnen. De är placerade i varsitt fosterhem, Maria hos Lisa och Jens Marklund i Blåsmark.

Många har engagerat sig i Marias öde, bland annat Sven-Erik Bucht som tagit upp ärendet i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om