Det var i juni 2016 som det inom loppet av ett par dagar kom in två anmälningar till länsstyrelsen angående ponnyerna som hade svårt att stå upp och hade en stapplande gång. En djurskyddshandläggare på länsstyrelsen tog kontakt med djurägaren, som uppgav att han inte hade för avsikt att kontakta veterinär. Istället tänkte han att ett näringsfattigt foder skulle hjälpa mot hästarnas sjukdomstillstånd.
Mannen menade att han varit inne på nätet och läst om hur fång kan behandlas. Två dagar senare besökte polisen gården tillsammans med en distriktsveterinär, som konstaterade att hästarna led av långt gången fång. Vid detta tillfälle lyckades man inte få tag i djurägaren, så dagen efter återvände veterinären, djurskyddshandläggaren och sedermera också polisen till gården.
Den ena ponnyn låg då ner på marken och den andra hästen stod upp men hade uppenbara besvär.
I rätten har mannen uppgett att han ansåg att veterinären var vårdslös när han undersökte hästarna och att veterinären var väldigt påtryckande mot honom.
Rekommendationen var avlivning. Mannen erbjöds att själv avliva sina hästar och om han inte gjorde det skulle beslut om omedelbar avlivning fattas. Mannen döms nu, mot sitt nekande, för djurplågeri. Han får villkorlig dom och 30 dagsböter om 50 kronor vardera.
Tingsrätten bedömer att djurplågeriet pågick under närmare tre veckors tid.