26 personer har dött på sin arbetsplats

Hittills i år har 26 personer omkommit i arbetsplatsolyckor i landet.
- Vi måste få folk att tänka om, säger Gustaf Seppelin Solli, som arbetar för en vändning.

UNGA UNDER PRESS. "De behöver stöttning, därför är det så viktigt att vi har skyddsombuden och att de är välutbildade. Alla arbetsplatser har inte det", säger Roger Forsberg.

UNGA UNDER PRESS. "De behöver stöttning, därför är det så viktigt att vi har skyddsombuden och att de är välutbildade. Alla arbetsplatser har inte det", säger Roger Forsberg.

Foto: Petra Isaksson

Piteå2012-08-07 06:00

Han bär själv tydliga spår av den omtalade händelsen mot slutet av förra året då flera personer skadades, varav en senare dog, vid rengöring av en kalkschaktugn i Nordkalk i Luleå.

Illa medfaren
Gustaf Seppelin Solli, vars öde Kuriren berättat om, blev svårt skadad och är illa medfaren.

- Jag står ju upp, det är väl så bra som det kan vara för tillfället, berättar han om dagsläget. Operationer väntar, det kan bara gå framåt,
resonerar han.

I går var han med på Stora
Nolia-mässan för att tillsammans med fackförbundet IF Metall bidra till en skärpning av förhållandena på arbetsplatserna.

Roger Forsberg, regionalt skyddsombud i IF Metall, talar om en positiv utveckling kring arbetsmiljöfrågor historiskt sett, men de senaste åren har det backat.

- Vi vill belysa att det händer, och varför. Den stora bristen är att det inte görs tillräckligt bra riskbedömningar. Det förebyggande, alltså. Vi behöver engagerade chefer som menar vad de säger när de uttalar att de tar
arbetsmiljöfrågor på allvar, säger Roger Forsberg.

Unga får sota
Han beskriver förhållanden med alltför slimmade organisationer. Entreprenörer kall-as in och vill visa att de klarar jobben så att de får fler. Enbart att ta in entreprenörer innebär en riskfaktor eftersom de inte känner till förhållandena på samma sätt som de ordinarie på plats, resonerar Roger Forsberg.

Unga människor som inte gjort de svåra jobben tidigare kallas in och de vill inte backa undan. Dels vill de visa vad de går för, dels vågar de inte.

- De behöver stöttning, därför är det så viktigt att vi har skyddsombuden och att de är välutbildade. Alla arbetsplatser har inte det, säger Roger Forsberg.

Ett expriment
Gustaf Seppelin Solli berättar om händelsen då han skadades. Tidspressen och forceringen med tanke på pengarna skördade offer.

- Jobbet hade kunnat göras mycket säkrare, två veckors jobb utlovades att göras på 48 timmar. Det var ju ett rent experiment, säger han om metoden vid rengöringen.

Han tillhörde de unga killar som kallades till att få
saker gjorda.

- För min del handlade det om att visa att jag höll arbetsgivarens mått. Jag gör ju det jag är tillsagd att göra, reflekterar han.

Fallet Nordkalk ligger hos åklagare. Utredningen innehåller flera entreprenörer,
beställare och konsult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om