17-åring fick näsbenet krossat

En 17-årig elev på Strömbackaskolan fick näsbenet krossat efter en misshandel på skoltid.

MISSHANDLADES. Strömbackaskolan i Piteå skakas av ett elevbråk som slutade med att en 17-årig elev misshandlades vid lunchtid på onsdagen.Foto: Jonas Hansson

MISSHANDLADES. Strömbackaskolan i Piteå skakas av ett elevbråk som slutade med att en 17-årig elev misshandlades vid lunchtid på onsdagen.Foto: Jonas Hansson

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2008-12-05 06:00
17-åringen blödde också från bakhuvudet, hade ett hål i kinden och ett jack i överläppen. Dessutom syntes ett märke, eventuellt efter en skoklack, i pannan. Uppgifterna om vad som hänt går isär, trots att så pass många som 50-talet vittnen kan finnas.Det var på onsdagen vid lunchtid som elevbråket inträffade och det polisanmäldes efteråt både av skolan och den misshandlades pojkens mamma. - Jag tror att han fått minst två sparkar, men det kan vara fler, säger Gunnar Zingmark på polisen i Piteå och tillägger: - Eftersom de inblandade är under 18 år har vi lämnat över ärendet till åklagare, som får bedöma om det rör sig om grov misshandel, men i nuläget betraktas det som misshandel av normalgraden. Han poängterar att han inte har hela bilden klar för sig utan bara har hört 17-åringen på torsdagen. Gärningsmännen är minst två pojkar, kanske fler. De är i samma ålder som den misshandlade och från samma skola. - De är inte hörda eller delgivna brottsmisstanke ännu, säger Gunnar Zingmark. Den misshandlade pojken fördes efteråt till akuten på Piteå älvdals sjukhus och därefter till Sunderbyns sjukhus. Han fick dock återvända hem för natten, men ska återvända till Sunderbyn för operation nästa vecka. - Det vi jobbar med nu är att söka efter vittnen, det har sagts att det fanns ett 50-tal elever på plats samt några lärare som kom förbi då bråket var över, säger Gunnar Zingmark. Planerat bråk?
Gunnar Zingmark uppger att polisen ännu inte har någon uppfattning om de inblandade personerna varit ovänner eller varit i slagsmål med varandra tidigare. Enligt personal på skolan finns en misstanke om att det varit en planerad sammandrabbning, där man skulle "göra upp" om något, men det är inget som är bekräftat, inte heller om det skulle röra sig om så kallade gängmotsättningar eller mobbning. - Jag har noterat att vi haft en ökning av anmälningarna om våld och hot i skolorna den sista månaden. Enligt rektorer jag pratat med inträffar de flesta fall torsdagar och fredagar. En orsak kanske kan vara skoltrötthet i slutet av veckan och terminen, säger Karin Lagerkvist, biträdande chef för Arbetsmiljöverket i Luleå. Karin Lagerkvist har varit i kontakt med Strömbackaskolan. - Vi inväntar en åtgärdsplan därifrån där det bland annat ska framgå vad det planerar att göra och om de inblandade kan fortsätta skolgången.
Ifjol registrerade Arbetsmiljöverket i Norrbotten 65 fall av olyckor och tillbud i länets skolor. I det ingår misshandlar och hot, men också mer oskyldiga olyckor. Hittills i år har 71 fall rapporterats och då ingår inte den senaste misshandeln på Strömbackaskolan och de sista händelserna på Manhemsskolan i Kalix, där sammanlagt fyra elevbråk polisanmälts de senaste tre veckorna. Enligt arbetsmiljöinspektionens statistik har flest incidenter i år rapporterats på Tunaskolan i Luleå (5), Björkskataskolan i Luleå (4), Christinaskolan i Piteå (3) och Manhemsskolan i Kalix (3). Då det gäller Strömbackaskolan i Piteå finns ett ytterligare fall redovisat för i år. Det härstammar från februari då en elev störde lektionen och vägrade lämna klassrummet trots flera tillsägningar från en elevassistent, som därefter hamnade i bråk med eleven och tryckte ned denne på golvet. Orsaken till att en skola har många anmälningar kan också bero på att de har bra rutiner för att göra anmälningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!