101 höjdare att besöka i Piteå
Piteå kommun släpper en bok om Piteå, med tillhörande fältguide och karta. - Den fyller ett hål, konstaterar miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund (s).
RELASEFEST FÖR PITEÅBOK. I samband med ett releasefest utanför bokhandeln i Piteås galleria presenterades Piteås nya besöksguide Pitemål av bland andra Ann-Katrin Sämfors, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, samt Björn Berglund, ordförande för miljö- och byggnämnden.
Foto: Jonas Hansson
Pitemål inleds med ett kapitel om Skärgården och det första tips som erbjuds är att göra ett besök på Döman, en av öarna i naturreservatet Döman och Gråsjälen i Piteås södra skärgård. Som kuriosa berättas att Döman fått sitt namn efter en fiskeolycka under 1800-talet. Vid ett besök där kan man besöka de vackra stränderna med strandvallar, klappersten och större stenar. Det finns också två gamla fiskestugor och ett 60-tal gistgårdsrösen som skvallrar om att ön använts som fiskeläge i gångna tider.Rokliden
Bokens sista kapitel om Markbygden avslutas med en beskrivning av ett annat naturreservat: Rokliden. Det är det hundraförsta tipset. Rokliden är en gammal granskog i sluttningen ned mot Rokån, med frodig vegetation, många vedsvampar och lavar. Ugglor, hackspettar och småfåglar håller till där och rasbranterna längs Rokån påminner om det dramatiska regnet sommaren 1997. På två dygn föll det 256 liter vatten per kvadratmeter, vilket bland annat ledde till att Rokån svämmade över. De extremt höga vattenflödena rev lös stora mängder sten och jord och träden längs stränderna slets upp och samlades i stora högar nedströms.Naturvårdsmedel
- Trots att jag bor i Piteå känner jag inte till allt. Exempelvis vet jag ju vad Rosfors bruk är, men jag vet inte vilka fåglar som häckar där. Det får man veta i boken, säger Ann-Katrin Sämfors (s), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, vars personal har samverkat med kollegor på miljö- och byggkontoret i att ta fram boken.För finansieringen på totalt 900.000 kronor står statliga naturvårdsmedel fördelade av länsstyrelsen för hälften. Kommunen själv står för andra halvan, till stor del genom att ha avsatt arbetskraft under ett och ett halvt år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!