Fyndet består av skörbrända stenar som legat i en eldstad.
– Vi blev riktigt glada när vi hittade boplatsen, säger arkeologen Carina Bennerhag.
– Med arkeologiska termer kallar vi det för boplats, även om det kanske är en tillfällig lägerplats det handlar om, förklarar hon.
Under två somrar i rad har arkeologer från Norrbottens museum gjort en arkeologisk utredning av områdena i Markbygden som berörs av den planerade vindkraftparken. Den aktuella fyndplatsen ligger norr om Fagerheden på 220 meters höjd över havet.
– Vi hade tittat på kartorna för att se var den högsta kustlinjen en gång låg. Då låg det en sån där skörbränd sten i en plogfåra. Så började vi sticka litet mer med våra jordsonder och konstaterade att det var fler skörbrända stenar i marken, beskriver Carina Bennerhag.
Boplats vid havsstranden
För ungefär 10.000 år sedan låg fyndplatsen vid kanten av den dåtida Ancylussjön, den stora sötvattensjö som bildades av smältvattnet från inlandsisen.
– Den kan faktiskt höra till de äldsta boplatserna vi har i den södra länsändan. Den har legat i en väldigt fin havsvik, den har legat alldeles vid stranden av den dåtida Ancylussjön, säger Carina Bennerhag.
I närheten av fyndplatsen ligger en skogsbilväg, som kommer att breddas för att man ska kunna köra in vindkrafttorn i området.
– Den ligger i nära anslutning till vägen. Troligtvis blir det någon form av arkeologisk undersökning, för att avgränsa hur stor boplatsen är, säger Carina Bennerhag.
Frågan kanske aldrig besvaras
Länsstyrelsen kommer i höst att besluta om en arkeologisk undersökning ska göras. Länsstyrelsen kommer att diskutera med Svevind om den aktuella vägen kan breddas åt ett annat håll, så att fornlämningen inte berörs. I så fall kan det bli så att fyndplatsen inte kommer att undersökas mer och frågan om dess ålder förblir obesvarad.
– Ja, så kan det bli. Det är ganska ofta det händer, säger Carina Bennerhag.
Totalt sett har arkeologerna hittat 15 nya fornlämningar i de undersökta områdena. Av mer sentida fynd kan nämnas kabelbroar som troligtvis hört till Nasaleden, den transportled som användes för att frakta silver från Nasafjäll till Piteå.