Nu satsar Kurt på solfångare

PITEÅ-LÅNGNÄS, KURIREN.

PITEÅ-LÅNGNÄS2007-06-12 06:00
- Det var nog så det började. Jag tyckte att det var synd att de skulle riva skolan och uppvärmningen i dag är ju ett av de stora problemen och så hade jag haft de här idéerna i många år, berättar Kurt Holmgren och visar runt i den gamla skolan på över 500 kvadratmeter. I dag liknande en mindre fabrikslokal.
Längs väggarna plastpaneler och skivor i rostfritt stål. Lite längre bort färdiga ihopmonterade avlånga solpaneler på två kvadratmeter. De är redo att börja användas av en poolinnehavare för att Kurt Holmgren ska kunna testa hur mycket energi som går att utvinna i form av varmvatten.

Värma poolens vatten
En utomhuspool på 32 kvadratmeter ska värmas med 16 kvadratmeter solpaneler.
- Jag ska testa effekten själv i sommar innan jag startar försäljning, säger Kurt Holmgren som i 20 år har jobbat som konsult med automation inom industrin. Nu senast med det nya pelletsverket i Malmfälten.
För honom är småskalig tillverkning på det här sättet något helt nytt.
Konstruktionen är egentligen ganska enkel. En aluminiumram, isolering på baksidan, en plastskiva med luftspalter på framsidan och mellan det svartmålade plåtar av rostfritt stål. Mellan dem ska det uppvärmda vattnet flyta.
Enligt beräkningar bör en kvadratmeter panel kan ge 600 watt en solig dag. En anläggning på 16 kvadratmeter skulle kunna alstra cirka 8.000 kWh under ett år vilket nästan är vad en familj förbrukar i hushållsel.
Nu handlar det om varmvatten och uppvärmningen är koncentrerad till sommarhalvåret. Men solfångaren borde ändå ge några tusenlappar i besparing för en familj. Pooluppvärmning och uppvärmning av hushållets varmvatten är det tänkta användningsområdet.

Inte vanligt i Norrland
Solenergi har aldrig varit särskilt vanligt att utnyttja i Sverige. Men intresset börjar vakna och utbudet av solfångare ökar. I Norrbotten är det ännu så länge ovanligt.
- Vi har faktiskt samma förutsättningar som i mellansverige eftersom vi har fler soltimmar på dygnet, berättar Kurt Holmgren.
Att det inte varit så populärt beror enligt honom på en kombination av att initialkostnaden varit hög och en skeptisk inställning. Vad priset skulle bli är svårt att säga i dag. En grov uppskattning från Kurt Holmgren hamnar på cirka 3.000 kronor per kvadratmeter. Till det kommer kostnader för anslutning till värmesystemet i huset och en ackumulatortank.
- Förra sommaren var energipriset högt. Nu önskar jag ju inte högre priser, men det skulle naturligtvis underlätta.
Till hösten kommer han att utvärdera utfallet och göra en riktig kalkyl. Då kanske den gamla skolan i Långnäs kan få liv på riktigt igen.
bilder finns
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!