Underskott för hälsocentraler får kritik

Underfinansieringen för Region Norrbottens hälsocentraler får kritik av Vårdföretagarna. "Vi håller med om att det behövs mer pengar", säger Linda Frohm (M), regionråd.

Region Norrbottens hälsocentraler gick med 86 miljoner kronor i underskott år 2018. Något som får hård kritik av Vårdföretagarna.

Region Norrbottens hälsocentraler gick med 86 miljoner kronor i underskott år 2018. Något som får hård kritik av Vårdföretagarna.

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2019-11-13 11:50

Vårdföretagarnas årliga granskning av de regiondrivna hälsocentralerna visar, liksom tidigare år, på stora underskott. I Norrbotten gick hälsocentralerna back 8,5 procent eller 86 miljoner kronor under 2018. Under de senaste nio åren handlar det om totalt 424 miljoner.

– Att inte ge tillräckligt med pengar till primärvården är ohållbart. Det är inte rimligt att regionerna missgynnar de privat drivna vårdcentralernas patienter genom att särbehandla den egna verksamheten. Primärvården behöver långsiktiga, hållbara och likvärdiga villkor för att fungera väl, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert vid Vårdföretagarna.

Arbetsgivar- och branschorganisationen anser att det handlar om en underfinansiering som skapar snedvridna villkor och olika förutsättningar för de privata respektive de regiondrivna hälsocentralerna.

Norrbotten är dock en av få regionen i landet som i efter hand ersätter de privata hälsocentralerna när de egna regin går med underskott. De privata aktörerna får dock pengarna först i efter hand. För år 2019 

– Den förra majoriteten beslutade att inte kompensera de privata aktörerna, men ett av de första beslut vi tog var att låta det utgå kompensation. Vi håller med Vårdföretagen om att det ska vara lika villkor, säger Linda Frohm.

Totalt handlade det om 6,1 miljoner kronor för 2018. Cederkliniken i Piteå fick drygt två miljoner kronor.

Linda Frohm håller med Vårdföretagarna om att hälsocentralerna i länet fått för liten vårdpeng senaste åren. Något hon dock lastar den förra majoriteten för.

– Nu har vi lagt en beställning där vi ökar vårdpengen för hälsocentralerna för år 2020. Men ökningen är mindre än det prognostiserade underskottet. Vi ser också över arbetssättet och produktiviteten på hälsocentralerna, säger hon..

Hon menar att de regiondrivna hälsocentralerna kan dra lärdom av de privata som lyckas att hålla sin budget, annars skulle de få stänga igen. Samtidigt finns det också regiondrivna hälsocentraler i länet som inte går back.

Hon anser att det krävs mer samarbete mellan hälsocentralerna, något PT också berättat om tidigare. Exempelvis satsningen på en gemensam mödravård på Piteå sjukhus där även Cederkliniken ingår tillsammans med Piteå hälsocentral, Hortlax hälsocentral samt Hällans hälsocentral i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!