Tekniker skolas in på höga nivåer

Behoven av vindkraftstekniker förväntas växa. Därför startar i höst en ny utbildning i Piteå.

I Markbygden utanför Piteå sker en kraftig utbyggnad av vindkraften.

I Markbygden utanför Piteå sker en kraftig utbyggnad av vindkraften.

Foto: Anders Westerlund/Svevind AB

Piteå kommun2020-02-26 18:00

Riksdagens mål, enligt energiöverenskommelsen, för år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. För att nå dit byggs vindkraften ut i landet – främst i Norrbotten och Västernorrland.

Expansionen och det faktum att gamla parker måste ersättas med färre men mer effektiva verk ställer också krav på fler tekniker med en utbildning som anpassats till nuet – tekniker som kan projektera, installera, driva och underhålla.

I dagsläget servar drygt 800 personer de 3 659 verken. Enligt Vindkraftcentrums rapport från 2019 behövs det ytterligare 170 vindkrafttekniker årligen kommande fem år.

För att råda bot på teknikerbristen, som redan finns, startar utbildningsföretaget Lernia yrkesutbildning i vindkraftteknik i Piteå och Sundsvall.

Den två år långa yrkeshögskoleutbildningen startar i slutet av augusti.

"Yrket som vindkrafttekniker är mångfacetterat. Man förväntas vara klätterexpert, elektriker och systemansvarig samtidigt", skriver Lernia i ett pressmeddelande där man också påpekar att utbildningen är internationell och framtagen av Global Wind Organization.

I Sverige förväntas utbildningsbehoven vara störst i de nordliga länen, i Norrbotten och Västernorrland. 

– Det är en oerhört viktig utbildning och en förutsättning för att branschen ska kunna fortsätta växa, säger Stefan Lundmark, vindkraftssamordnare, region Nord.

Han konstaterar också att vindkraften växer mycket i norr och att behovet av utbildade tekniker kommer att finnas under många år framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!