I slutet av förra veckan kom beslutet att regeringen ger Trafikverket tillstånd att påbörja förberedelser för en tidigareläggning av bygget av Norrbotniabanan. Beslutet gäller för sträckan Dåva – Skellefteå, vilket påskyndar byggstarten till någon gång mellan 2023-2025. Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, berättar att man därmed sparar minst ett år i planeringen, och att beslutet är en milstolpe.
– Det är en stor skillnad jämfört med tidigare tidsram. Vi har krigat mot regeringen om detta i två år. Nu är regeringen överens om att bygget kommer att tidigareläggas. Regeringen har också med detta visat att man är villig att skjuta till pengar, säger han.
– Nu kan vi lämna frågan om huruvida vi ska bygga en järnväg. Nu vet vi att den ska byggas. Beslutet är ett stort steg framåt mot att snabbare kunna slutföra projektet. Formellt har vi sparat åtminstone ett år.
Norrbotniabanan finns listad i den nationella transportplan som anger vilka stora, tunga industriprojekt som ska göras inom en 12 års-period. Ett godkännande av regeringen är nödvändigt för att Trafikverket ska kunna påbörja planeringen av den avsedda sträckan.
– Trafikverket får inte ta i detta med tång om bygget inte står med i en sådan här plan.
Gusten Granström berättar att man hoppas kunna slutföra bygget av sträckan inom en femårsperiod.
– Vår plan är att vara i Skellefteå 2025. Det som nu blir intressant är att diskutera hur en sådan tidsplan kan se ut. Med den tidigare planen har slutförandet av sträckan snarare handlat om år 2030.
Gusten Granström sticker inte under stol med att den nuvarande coronapandemin är ett orosmoln för projektet. De tunga stimulanspaket för ekonomin som regeringen rullar ut innebär en potentiell risk för andra investeringar.
– Det är så klart en risk. Vi får hoppas att det finns pengar över när detta är över.
Samtidigt berättar Gusten Granström att han tror att Norrbotniabanan kan ha en roll att spela när viruskrisen blåst över.
– När denna coronakris är över gäller det att få igång hjulen igen, och då kan denna typ av tunga infrastrukturprojekt vara en kugg i hjulet för att få igång dem. Dessa projekt är sysselsättningseffektiva, och kan ge långvarig avkastning.
– Det här är det största igångvarande infrastrukturprojektet i Sverige. Det tror jag inte att alla vet om. Det är ett jätteprojekt.