Oro kring varslen vid Lindbäcks bygg

Beskedet om varslet vid Lindbäcks bygg har skapat oro. "Vi får många frågor om jobben", säger vd Stefan Lindbäck

"Jag ser inte att varslen kommer att dras tillbaka", säger vd Stefan Lindbäck.

"Jag ser inte att varslen kommer att dras tillbaka", säger vd Stefan Lindbäck.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-10-29 17:35

Det har gått en vecka sedan ledningen för Lindbäcks bygg meddelade att 40 kollektivanställda och 15 tjänstemän varslat om uppsägning under de kommande fyra månaderna. Dessutom får nära 50 personer vid bemanningsföretaget Konsultia lämna företaget under november och december.

– Stämningen bland personalen är att det är oroligt. Många är angelägna att få fakta och veta mer om hur det går med deras anställningar, säger Stefan Lindbäck, vd fram till den 15 januari då Magnus Edin tar över uppdraget.

– I dag (måndag) har vi haft möten med de fackliga organisationerna för tjänstemännen och de kollektivanslutna. Vår strategi är att lämna så mycket information vi kan om vad som hänt och vad som kommer att hända, säger Stefan Lindbäck.

Företaget kommer att hantera varslen främst utifrån Las-regeln, sist in först ut men signalerar också en viss flexibilitet.

– Jag kan  inte föregå förhandlingarna. Men vi vill långsiktigt säkra tillgången på nyckelkompetens i företaget. Vi vill ha flexibla lösningar, samtidigt som vi måste respektera Las-reglerna.

På frågan om hur Lindbäcks hamnat i läget att drygt 100 får lämna svarar Stefan Lindbäck.

– Uppstarten av den nya fabriken blev dyrare än beräknat och under 2018 hade vi tre stora projekt i både Norrbotten och sydsverige som gick dåligt. Vi fick kostsamma återställningar på grund av bland annat fuktskador vid byggena. Det blev felaktiga lösningar i produktionen och de anställda som var nya i verksamheten fick inte tillräcklig stöttning av mer erfarna. När projekten har blivit så stora som de blev, blev också mer komplicerat att genomföra dem. Det vi lärt oss är att samarbeta bättre och vara mer noggranna i planeringen.

Av bokslutet för 2018 framgår att Lindbäcks bygg omsatte drygt 1,6 miljarder kronor med 110 miljoner kronor i negativt rörelseresultat. Den förlusten kunde skrivas ned till drygt 13 miljoner kronor sedan bolaget lyckats sälja fastigheter i Luleå och sälja av aktier i andra delägda bolag.

Stefan Lindbäck aviserar att nu blir det direkta neddragningar i produktionen. Den ska minskas från idag 85 enheter i veckan till 72 i januari. I dag tillverkas 25 enheter i veckan i fabriken i Öjebyn. Det ska halveras till 12. Vid Haraholmen kommer det att produceras 60 enheter i veckan där det enligt vd:n kan bli tal om att personal i Öjebyn får flytta över till Haraholmen.

40 kollektivanställda och15 tjänstemän får sluta vid Lindbäcks bygg. Uppstarten av den nya fabriken blev för dyr.
40 kollektivanställda och15 tjänstemän får sluta vid Lindbäcks bygg. Uppstarten av den nya fabriken blev för dyr.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!