Misstänkt för skottlossning släppt på fri fot

Misstänks för grovt olaga hot efter en skottlossning utanför Piteå i helgen - men Luleå tingsrätt tyckte inte bevisen höll för häktning.

Försvararen Marko Tuhkanen samtalade med sin klient efter häktningsförhandlingen.

Försvararen Marko Tuhkanen samtalade med sin klient efter häktningsförhandlingen.

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-11-06 13:24

En man i 35-årsåldern greps och anhölls i söndags efter att polisen ryckt ut på larm om skottlossning i en by i Piteå kommun

Personer på platsen ska ha fått kontroll över både mannen och vapnet innan polisen kom fram. Gripandet gick lugnt till och ingen person kom till skada, enligt polisen. De inblandade har beskrivits som bekanta med varandra.

Polisen rubricerade först händelsen som försök till mord eftersom mannen uppgetts ha avlossat skott mot en annan man med ett skjutvapen. Brottsrubriceringen har under utredningens gång ändrats till grovt olaga hot.

På tisdagen begärde åklagaren Anna Väppling mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot, vilket är den starkare misstankegraden. Luleå tingsrätt höll emellertid inte med om det vid häktningsförhandlingen på onsdagen.

– Han blev inte häktad. Tingsrätten tycker inte att det når upp till sannolika skäl. Det håller jag så klart inte med om eftersom jag har begärt honom häktad, säger Anna Väppling, som befarar att mannen kan försvåra utredningen eller begå nya brott om han släpps på fri fot.

Advokaten Marko Tuhkanen säger att hans klient gett en rimlig förklaring till händelsen och att det är därför han släpps.

– Den här utredningen har gått ganska långt och om man i det här stadiet inte har sannolika skäl så kommer det bli uppenbara svårigheter för åklagaren att övertyga rätten om att min klient har gjort något brottsligt över huvud taget, säger han till Piteå-Tidningen.

Kammaråklagare Anna Väppling.
Kammaråklagare Anna Väppling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!