Många drogrelaterade ärenden under utredning

De senaste dagarna har polisen gjort flera narkotikabeslag och det senaste dygnet har ett 10-tal ärenden om överlåtelse av droger upprättats.

Polisen i Piteå har den senaste tiden påträffat en hel del narkotika. Syntetiska droger som var populära för ett par år sedan är inte längre lika vanliga. (Arkivbild)

Polisen i Piteå har den senaste tiden påträffat en hel del narkotika. Syntetiska droger som var populära för ett par år sedan är inte längre lika vanliga. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2019-11-15 19:00

Problemet med droger i Piteå bara växer. Av polisens dygnslista framgår att det under de senaste dagarna upprättats ett 10-tal ärenden med rubriken: Narkotikastrafflagen, överlåtelse. 

En polisassistent vid Piteåpolisen bekräftar att man påträffat en hel del narkotika i Piteå den senaste tiden.

– Så är det, men jag skulle ändå inte säga att det finns mer droger i Piteå än i någon annan stad av samma storlek.

Vad är det för typ av narkotika man hittat?

– Det är ganska blandat. Bland annat hasch, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel. Det är en del traditionella droger. Jag kan inte säga att det är någon särskilt drog som är mer aktuell just nu.

Vilka är det som säljer?

– Det är väldigt blandat. Det är både yngre och äldre. Vissa är nya medan andra är mer rutinerade. Det är stor spridning, både åldersmässigt och geografiskt.

Skulle du säga att narkotikaproblematiken har eskalerat?

– Eskalerat är ett starkt ord. Vi har som sagt påträffat en hel del på sistone. En del av det beror på tillfälligheter men vi påträffar också en del tack vare det sätt på vilket vi arbetar.

För några veckor sedan gjordes en razzia på tre adresser i Piteå där en större mängd kokain beslagtogs. En Piteåbo häktades och sitter fortfarande frihetsberövad, misstänkt för narkotikabrott.

Och narkotikan skördar offer. Natten mot onsdag avled en person i Piteå. Polisen vill inte gå in på vad som hänt men vidgår att händelsen var narkotikarelaterad.

– Det finns en misstanke om att en person kan ha försett en annan med narkotika, säger Ola Lundström, vid Piteåpolisen.

Han säger att det i dagsläget finns relativt mycket narkotika i omlopp i Piteå och att en hel del av det är kokain. De syntetiska droger som var populära för ett par år sedan är inte längre lika vanliga.

– Drogerna har blivit billigare. Utbud och efterfrågan har ökat, säger Ola Lundström.

I oktober gjorde tullen i Sverige och i Finland i samarbete med svensk och finsk polis en av de största kontrollinsatserna någonsin vid Norrbottensgränsen mot Finland. Insatsen resulterade bland annat i beslag av vapen och 800 narkotiska tabletter.

Liknande drogproblematik som i Piteå finns i Västerbotten. Under en vecka i början av november har minst sju personer i drabbats av överdoser. Två av dem, hemmahörande i inlandet, fick så allvarliga överdoser att de avled. Övriga fem, boende i Umeå, har vårdats på sjukhus.

Ola Lundström vid Piteåpolisen, säger att drogerna blivit billigare och att det finns gott om dem.
Ola Lundström vid Piteåpolisen, säger att drogerna blivit billigare och att det finns gott om dem.
Narkotikadödlighet

Under 2017 avled 626 personer i Sverige av narkotika, en uppgång från 590 narkotikarelaterade dödsfall under 2016. Siffrorna baseras på EU:s definition och är därför lägre än statistik som räknar in dödsfall som kan knytas till ytterligare narkotikaklassade läkemedel.

Män utgör ungefär 75 procent av dem som dör till följd av narkotika.

Flest dödsfall beror på överdoser. Opioider står för majoriteten av fallen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!