Målet är överfallslarm på alla hälsocentraler

Piteå hälsocentral var först ut, men målet är att samtliga hälsocentraler inom Region Norrbotten ska ha överfallslarm. Hotbilden är störst på enheter i tätort.

"Hotbilden är generellt störst vid hälsocentraler som ligger i tätorter", säger Rickard Stewén, säkerhetschef vid Region Norrbotten om prioriteringen av överfallslarm. (Arkivbild)

"Hotbilden är generellt störst vid hälsocentraler som ligger i tätorter", säger Rickard Stewén, säkerhetschef vid Region Norrbotten om prioriteringen av överfallslarm. (Arkivbild)

Foto: Mari Gustafsson

Piteå kommun2020-04-14 05:00

Som första hälsocentral i Region Norrbotten började personalen på Piteå hälsocentral använda överfallslarm för tre veckor sedan.

– Målet är att alla ska ha överfallslarm. Vi prioriterar utifrån de som har störst behov, säger Rickard Stewén, säkerhetschef, Region Norrbotten.

En av grunderna för bedömningar handlar om incidentrapporteringen från varje enskild enhet.

– Vi ser att hotbilden generellt är störst vid hälsocentraler som ligger i tätorter. Men många i glesbygd har ibland få ur personalen på plats samtidigt vilket innebär att man också är i en utsatt situation.

För att prioriteringensordningen ska bli korrekt jobbar regionen med att personalen ska rapportera alla incidenter som sker.

– Med tiden kan man sänka ribban och acceptera saker som inte skulle ha accepterats tidigare. Personalen kan bli lite immun och tänka att personen inte menar något illa, men det är viktigt att anmäla allt, säger Rickard Stewén.

Han anser att samhällets förändring till ett hårdare klimat är en del i problemet.

– Det har gjort att personalen på våra hälsocentraler upplever otrygghet. Personer kommer dit och bråkar och försöker stjäla.

Sedan tidigare har regionen installerat överfallslarm på akutmottagningarna i Piteå och Sunderbyn samt vid psykiatriavdelningarna i Kalix och Piteå.

– Vi har också infört andra säkerhetsåtgärder. Det handlar exempelvis om väktare som ronderar, säger Rickard Stewén.

På Sunderby sjukhus finns ordningsvakter dygnet runt.

– Vi märker att det har en lugnande effekt. Antalet rappporter om incidenter har minskat.

Planen är att införa larm på ett antal hälsocentraler under året.

– Takten beror på tillgängliga resurser och verksamheternas möjlighet att införa systemen under coronatider.

Rickard Stewén är av uppfattningen att personalen som har överfallslarm är nöjda.

–  Vi vill att vår personal ska känna sig trygg på arbetet.

På Piteå hälsocentral har man tvingats öka säkerheten på grund av olika incidenter. Sedan i höstas är de flesta dörrar låsta. Patienterna kommer in i väntrummet och receptionen, men sedan är det stopp.

– Att bära överfallslarm är inte frivilligt. På en byggarbetsplats bär man hjälm, här bär alla larm när de jobbar, påtalade enhetschefen Christina Vikström vid införandet.

Sjuksköterskan Kajsa Westerberg var positiv.

– Jag tycker att det här är bra. Det är en trygghet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!