– Det här är väldigt olyckligt och tankarna går till den drabbade. Vi ska kontakta henne för att höra på vilket sätt vi kan bistå henne, säger Carola Ek, enhetschef på överförmyndarexpeditionen i Piteå.
Hur gör ni normalt när det händer något?
– Det här är en otroligt ovanlig händelse. Jag har aldrig hört talas om något liknande, men finns det risker så kan en möjlighet vara att förvaltaren och klienten bor på olika orter.
Maria Holmquist Ek (V), ordförande för överförmyndarnämnden som är gemensam för Piteå och Älvsbyn, var med på måndagens krismöte med handläggarna.
– Vi har haft en dialog om hur vi ska tänka och agera om problem uppstår. Jag kommer också att ta upp det här när nämnden möts på torsdag.
– Vi har ett stort behov av fler frivilliga som ställer upp och vi vill inte att folk ska bli skrämda av en sådan här ovanlig händelse. Vi har ett regelverk med restriktioner och policy på plats. Alla som vill bli förvaltare eller god man får möjlighet till utbildning och information. Här kan nya få råd och tips av mer erfarna, säger Maria Holmquist Ek.
Hur vanligt det är att klienter och förvaltare blir oense är oklart.
– Jag känner inte till direkta hot eller att förvaltare känner sig otrygga, men vi tar alltid upp om det finns ett riskbeteende, säger Carola Ek.
– Det är ett dilemma om det uppstår oenighet. Klienten behöver stöd och förståelse, men förvaltaren måste se till att det finn struktur och regler, säger Maria Holmquist Ek.